Ονδούρα: Πρόταση για δημοψήφισμα και αλλαγή του Συντάγματος

Προτείνει ο πρόεδρος της χώρας για να διεκδικήσει νέα θητεία
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 07:12
A- A A+

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, για την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει νέα θητεία - πρωτοβουλία που ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις και άλλων ηγετών στη Λατινική Αμερική - πρότεινε ο πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια.

Ο Σελάγια, συντηρητικός πολιτικός που παρ' όλα αυτά έχει συμμαχήσει με το σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006, είπε πως θέλει να θέσει το ζήτημα της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην κρίση του λαού της χώρας.

Ο Τσάβες κέρδισε εφέτος στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η παραμονή του στην προεδρία όσο κερδίζει στις εκλογές, ο πρόεδρος της Βολιβίας κέρδισε επίσης στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα διεκδικεί δεύτερη θητεία τον Απρίλιο. Την τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να διεκδικήσει τρίτη θητεία φέρεται να εξετάζει και ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας ¶λβαρο Ουρίμπε.

«Σημειώθηκαν θεμελιώδεις αλλαγές στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια που απαιτούν ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο, που θα συμβαδίζει περισσότερο με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα», είπε ο Σελάγια, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2010.

Το Σύνταγμα της Ονδούρας ορίζει ότι ο πρόεδρος έχει τετραετή θητεία και δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα στη χώρα.

Ωστόσο η πρόταση του προέδρου της Ονδούρας - μιας χώρας που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ - αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μισελέτι, που ανήκει στο Φιλελεύθερο Κόμμα από το οποίο προέρχεται και ο Σελάγια, δήλωσε πως το δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος δε θα ήταν έγκυρο. Το δεξιό Εθνικό Κόμμα επίσης απέρριψε την πρωτοβουλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή