ΗΠΑ: Σπατάλη 3-5 δισ. δολ. της αναπτυξιακής βοήθειας στο Ιράκ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 07:47
A- A A+

Περίπου 3 έως 5 δισ. δολ. - ποσοστό 15%-20%, της αναπτυξιακής βοήθειας που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μετά τον πόλεμο του 2003, κατασπαταλήθηκαν, ενώ το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται στις προσπάθειες ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Στιούαρτ Μπόουεν, αξιωματούχος που έχει αναλάβει τον έλεγχο της διαδικασίας ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ο Μπόουεν είπε μιλώντας στο Κογκρέσο ότι τα χρήματα σπαταλήθηκαν σε έργα με ανεπαρκή ή κακό σχεδιασμό και σε έργα που απέτυχαν. Τα κεφάλαια αντιστοιχούν στο 15 -20% των 21 δις δολαρίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο για την Ανακούφιση και την Ανοικοδόμηση του Ιράκ, το οποίο είχε συστήσει το Κογκρέσο.

Ο Μπόουεν, μιλώντας στην επιτροπή της βουλής των αντιπροσώπων για τις ένοπλες δυνάμεις, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά εντόπισε ως γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος την ad hoc προσέγγιση των ΗΠΑ που επιχείρησαν τον εκσυγχρονισμό διαφόρων τομέων της Ιρακινής κοινωνίας, από τις τράπεζες ως τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, την έλλειψη συγκεκριμένων δομών και διαδικασιών για την διάθεση πόρων και την έλλειψη ασφάλειας στο Ιράκ.

Η εκτίμησή του βασίζεται σε 135 ελέγχους που διενήργησε η ομάδα του Μπόουεν τα τελευταία χρόνια.

Η ανοικοδόμηση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πάσχει διότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σαφές κανονιστικό πλαίσιο όσον αφορά τις επιχειρήσεις βοήθειας και ανοικοδόμησης, είπε.

Το Κογκρέσο έχει κατανείμει συνολικά 48 δις δολάρια ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και 32 δις δολάρια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Και στις δύο χώρες, μεγάλο μέρος των χρημάτων διατίθενται για την ανάπτυξη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων στις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει - πιθανότατα αύριο Παρασκευή - τη νέα του στρατηγική για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κύριος πυλώνας της αναμένεται ότι θα είναι η οικονομική και πολιτική ανάπτυξη του Αφγανιστάν. Ωστόσο καταθέτοντας στην επιτροπή της βουλής, ο ¶ρνολντ Φηλντς, πρώην στρατηγός των Πεζοναυτών ο οποίος είχε διοριστεί επικεφαλής της υπηρεσίας επίβλεψης του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι δεν του ζητήθηκε να συνεισφέρει στην διαμόρφωση της νέας στρατηγικής. Ενώ η υπηρεσία ελέγχου της κυβερνητικής διαφάνειας του Κογκρέσου (Government Accountability Office, GAO) σημείωσε πως ο Λευκός Οίκος «αγνόησε» το αίτημά της να εξετάσει, πριν την δημοσίευσή της, τη νέα στρατηγική.

Ο Μπόουεν είπε ότι του ζητήθηκε να συνεισφέρει τη γνώμη του όσον αφορά το Αφγανιστάν με βάση την εμπειρία του στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή