Βουλγαρία: Καθυστέρηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την ΠΓΔΜ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 08:30
A- A A+

Τουλάχιστον για μία πενταετία θα καθυστερήσει η σύνδεση των σιδηροδρομικών δικτύων ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Dnevnik» των Σκοπίων.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές ότι οι βαλκανικές χώρες της περιοχής, έχουν απώλειες εσόδων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των υποδομών εμπορικής μεταφοράς προϊόντων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού άξονα (Corridor VIII). Ο ευρωπαϊκός αυτός άξονας μεταφορών διασυνδέει το Μπουργκάς, το Πλόβντιβ, τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Δυρράχιο.

Οι συμφωνίες μεταξύ της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, για την κατασκευή του αναφερόμενου μεταφορικού εμπορικού άξονα, υπογράφτηκαν την τελευταία δεκαετία, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ο μεταφορικός αυτός άξονας, περιλαμβάνει τόσο οδικές, όσο και σιδηροδρομικές υποδομές, ενώ η καθυστέρηση της κατασκευής τους, επηρεάζει αρνητικά την αναπτυξιακή προσπάθεια των τριών χωρών. Οι συνέπειες των καθυστερήσεων αυτών, γίνονται ακόμη περισσότερο αισθητές σήμερα, υπό το δύσκολο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται για τις βαλκανικές οικονομίες, υπό τις πιέσεις που ασκεί η διεθνής οικονομική κρίση, τόσο σε εθνικό-οικονομικό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό βαλκανικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή