Γ. Παπανδρέου: Το σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 12:18
UPD:12:26

Οπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά απαραίτητος ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή των επιστημονικών συμπερασμάτων και η πρόσληψη προσωπικού.

A- A A+

Την πλήρη αντίθεσή του στις αντιλήψεις που θέλουν σε καιρούς οικονομικής κρίσης να εγκαταλείπονται οι προνοιακές δομές και ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικώς νοσούντες και οι τοξικομανείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο.

Οπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά απαραίτητος ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή των επιστημονικών συμπερασμάτων και η πρόσληψη προσωπικού.

Γ. Παπανδρέου: Υποχρέωσή μας η προστασία ειδικών ομάδων

Γ. Παπανδρέου: Υποχρέωσή μας η προστασία ειδικών ομάδων

"Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου, ούτε από μόνο του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Πριν από 20 χρόνια -σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- υπήρχε μια μεσαιωνική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας με την ύπαρξη δέκα μεγάλων ψυχιατρείων, τα οποία όμως λειτουργούσαν ως "αποθήκες ανθρώπων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και πρόσθεσε ότι έκτοτε έγιναν μεγάλες προσπάθειες αποασυλοποίησης των ασθενών και επανένταξής τους.

Δυστυχώς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λόγω των πολιτικών της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, ξαναγυρίσαμε στο μηδέν με αποκορύφωμα τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., διότι τα κονδύλια δεν διοχετεύονταν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν.

Όσον αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χορήγηση υποκαταστάτων. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και αυστηρούς ελέγχους θα μπορούσε ο αριθμός της αναμονής να μειωθεί και να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις -και πάντα υπό τις προϋποθέσεις του αυστηρού ελέγχου- τα υποκατάστατα ακόμα και στο σπίτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Συνειδητή εγκατάλειψη των υποδομών ψυχικής υγείας»

«Συνειδητή εγκατάλειψη των υποδομών ψυχικής υγείας»

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν η πολιτεία σταθεί δίπλα στους τοξικομανείς μπορεί να βοηθήσει παράλληλα ορισμένες γειτονιές που έχουν στιγματιστεί ως χώροι παραβατικότητας. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να αντληθεί εμπειρία από διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων σε επίπεδο δήμου ή συνοικίας, κλπ.

Όπως επεσήμανε, το 40% των τοξικομανών που βρίσκονται στις φυλακές είναι λόγω μικροπαραβάσεων, τονίζοντας πως αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα, θα αποφεύγαμε τη φυλάκιση που ουσιαστικά λειτουργεί ως "εκπαίδευση στην εγκληματικότητα". Αντίστοιχα, για τις βαρύτερες περιπτώσεις θα μπορούσε να προβλεφθεί εναλλακτική έκτιση της ποινής.

"Πολλοί εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι και προσφέρουν από τα αποθέματα της ψυχής τους, όμως ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας "θέλουμε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά. Στην πολιτική μας, επισημαίνω ότι πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη χρηματοδότηση, όσο με μια άλλη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή