Κόσοβο: Αίτημα για ανάκληση του προσωπικού της UNMIK

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 10:25
A- A A+

Nα ανακαλέσουν το προσωπικό τους στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) κάλεσε όλα τα κράτη η κυβέρνηση της Πρίστινας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούκι.

Μετά την απόφαση που έλαβε, την Τετάρτη, η Βρετανία να αποσύρει μέρος του προσωπικού της από τη νέα ευρωπαϊκή δικαστική δύναμη στο Κόσοβο (Eulex), o κ. Κούκι διαμήνυσε χθες ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν ανησυχεί για τη μείωση του προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν προστατεύεται από τον αριθμό των μελών των διεθνών αποστολών, αλλά από την πολιτική που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα.

Ενώ η Βρετανία μειώνει τον αριθμό των εκπροσώπων της στην Eulex, ορισμένα κράτη ανήγγειλαν αποχώρηση των στρατιωτών τους από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).

Ο αντιπρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, στρατιωτικός αναλυτής Ναΐμ Μαλόκου, δήλωσε ότι η μείωση του αριθμού των μελών της Eulex είναι αποδεκτή, μόνο αν αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των θεσμών του Κοσόβου, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κοσόβου και η αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη τερματισμού της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK).

Ο κ. Κούκι εκτίμησε ως θετική την κίνηση της Ρωσίας, η οποία ήδη απέσυρε την αστυνομική της δύναμη από την UNMIK.

Στο Κόσοβο βρίσκονται 16.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 1.500 μέλη της αποστολής της Ε.Ε. Η αστυνομική δύναμη του Κοσόβου αριθμεί 7.500 μέλη και η νέα δύναμη ασφαλείας του Κοσόβου, που θα τεθεί υπό την επιτήρηση του ΝΑΤΟ θα αριθμεί 2.500 ενεργά μέλη και 800 έφεδρους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή