Διάλογο με την Πιονγιάνγκ επιδιώκει η Μόσχα

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 11:11
UPD:11:43
A- A A+

Διάλογο με την Πιονγιάνγκ, εν όψει των σχεδίων της Βόρειας Κορέας για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, επιδιώκει η Μόσχα, προκειμένου να επιλυθεί ενδεχόμενη κρίση, καθώς η ασιατική χώρα έχει ανακοινώσει ότι κάθε απόπειρα κατάρριψης του πυραύλου θα συνιστά πράξη πολέμου.

Η Πιονγιάνγκ έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ 4 και 8 Απριλίου θα προχωρήσει στην εκτόξευση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, αλλά οι περιφερειακές δυνάμεις εκτιμούν πώς η εκτόξευση αποτελεί προκάλυμμα για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Taepodong-2, που πιστεύεται ότι είναι ήδη έτοιμος και βρίσκεται στη βάση εκτόξευσης.

Η Ιαπωνία ζήτησε σήμερα από το στρατό της χώρας να προετοιμαστεί για να εμποδίσει τυχόν επικίνδυνα θραύσματα του πυραύλου από το να πέσουν στο έδαφός της αν δεν επιτύχει η εκτόξευσή του.

«Πρέπει με νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε την κατάσταση, να αποκτήσουμε ξεκάθαρη άποψη, χωρίς πολλή ένταση», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μποροντάβκιν.

«Και όλα τα θέματα που [...] προκύπτουν εξαιτίας αυτής της εκτόξευσης πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και μέσω διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή