Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ανέλαβε καθήκοντα ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 12:56
A- A A+

Τα καθήκοντα του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας και ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανέλαβε ο Αυστριακός διπλωμάτης, Βαλεντίν Ίνζκο, υπογραμμίζοντας ότι θα δρα ως φίλος της χώρας, αλλά και ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των ευρύτερων εξουσιών του εάν κριθεί αναγκαίο.

«Πιστεύω στη συνεργασία και θεωρώ ότι είμαι συνεργάτης σας. Αλλά δεν θα διστάσω να κάνω χρήση των εξουσιών μου, αν είναι απαραίτητο. Δεν θα είναι η πρώτη επιλογή μου, αλλά το τελευταίο μέσο», δήλωσε ο κ. Ίνζκο στο Σαράγεβο, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τον Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Βαλεντίν Ίνζκο είναι ο έβδομος ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από το 1996 και ο δεύτερος Αυστριακός στο συγκεκριμένο αξίωμα. Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έγινε πρέσβης της Αυστρίας στο Σαράγεβο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε ότι προτεραιότητές του είναι οι ίδιες που έθεσε η διεθνής κοινότητα στις αρχές της Βοσνίας ζητώντας επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ίνζκο τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή σημειώνει πρόοδο στην πορεία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η απουσία μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία, δεν αποτελεί στασιμότητα, αλλά οπισθοδρόμηση.

Το Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (PIC) σε συνεδρίασή του στο Σαράγεβο επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας (OHR) θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά μέχρι να εκπληρωθούν οι αναγκαίοι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωση του, που εκδόθηκε, μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης χαιρετίζεται η περιορισμένη, αλλά σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε και η διαδικασία διαλόγου και συμβιβασμού για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που άρχισε το Νοέμβριο του 2008.

Ταυτόχρονα εκφράζεται βαθιά ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στη Βοσνία και για την παρουσία εθνικιστικής και διχαστικής ρητορικής, που αποτελεί απειλή στην κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της χώρας.

Στη διήμερη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης συμμετείχαν αξιωματούχοι από 55 χώρες και οργανισμούς. Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Ωστόσο, διαφωνίες υπάρχουν για το ρόλο του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.

Διπλωμάτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη διατήρηση του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι είχαν εκφράσει την ελπίδα να καταργηθεί το καλοκαίρι ο θεσμός και να μεταβιβαστούν περιορισμένες αρμοδιότητές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα τονίζουν την ανάγκη αναβολής των σχεδίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή