ΝΑΤΟ: Δεν βάζει βέτο για Ράσμουσεν η Τουρκία

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 15:29
UPD:15:50
A- A A+

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η Αγκυρα δεν θα προβάλει βέτο στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Αντερς φον Ράσμουσεν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών.

«Εμείς ως Τουρκία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη θέση εναντίον του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη», είπε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως σημείωσε, πιο σημαντικό είναι το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει σημαντικές επιχειρήσεις και μπορεί να αναλάβει και άλλες στο μέλλον, επομένως εκείνος που θα μπορούσε να διαχειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να γίνει γενικός γραμματέας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε: «Οταν θα ανακοινωθούν τα ονόματα, τότε θα πούμε τη γνώμη μας».

Η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου. Ο διορισμός του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας είθισται να αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ των 26 χωρών-μελών.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, εξήγησε πρόσφατα ότι η Αγκυρα είναι πιθανό να προβάλει βέτο στο διορισμό του Ράσμουσεν στη θέση αυτή, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της διότι η Δανία επέτρεψε σε ένα φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της, αλλά και από τις δηλώσεις του Ράσμουσεν το 2003 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον διεμήνυσε στους εταίρους της ότι θα υποστηρίξει τον Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή