Συνάντηση Δ. Χριστόφια με τον Πάπα Βενέδικτο

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 21:22
UPD:23:32
A- A A+

«Ο Πάπας Βενέδικτος ενδιαφέρθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχήθηκε να πετύχουν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που στόχο έχουν τον τερματισμό της απαράδεκτης κατοχής σημαντικού μέρους της Κύπρου».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο Βατικανό.

Σήμερα το πρωί ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ποντίφικα, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών της Αγίας Έδρας.

«Στην Κύπρο υπάρχει κατάσταση πολυπολιτισμική» τόνισε ο κ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο Πάπας - πρόσθεσε - ενδιαφέρθηκε για την τύχη των καθολικών αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού. Όπως ενδιαφέρεται διακαώς για την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που έχει εν πολλοίς καταστραφεί από τη συνεχιζόμενη κατοχή».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας η Λευκωσία και το Βατικανό αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να πειστεί η Τουρκία να χαράξει πολιτική σεβασμού στη θέληση του Κυπριακού λαού για την μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδιακό, με δύο περιφέρειες.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, το οποίο προβάλλεται ιδιαίτερα από τον ιταλικό τύπο, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες ταυτοποίησης άρχισαν να ρίχνουν βάλσαμο και να απαλύνουν την μεγάλη αυτή πληγή.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι θεωρεί τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ιδιαίτερα βοηθητικό στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και εκτιμά ότι η στάση και η γραμμή της Επιτροπής δεν έχει αλλάξει.

Όσο για το πρόσφατο ψήφισμα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τα κατεχόμενα ο κ. Χριστόφιας έκρινε την απαίτηση αυτή φυσιολογική και πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν θέτει δογματικά βέτο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας.

«Η ¶γκυρα όμως - ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος πρέπει να σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της οικονομικής της ζώνης χωρίς να παρεμποδίζεται από τις βυθίσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή