Αιματηρές εκλογές στην Τουρκία

Προηγείται το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 19:02
A- A A+

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με ποσοστό 45,00%, φέρεται να προηγείται στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, με βάση το 0,34% των καλπών.

Δεύτερο κόμμα φαίνεται το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας με 16,37%, ενώ ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 11,77%, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 10,35%, το Κόμμα Ευτυχίας με 6,00% και το Δημοκρατικό Κόμμα με 4,9%.

Τα ποσοστά είναι αυτά που συγκεντρώνουν τα κόμματα για τα νομαρχιακά συμβούλια στους 81 νομούς, πράγμα που θεωρείται ότι ισοδυναμεί με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών και κατ’ επέκταση θα συγκριθούν με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2007.

Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί στην ανατολική και στις οκτώ στη δυτική Τουρκία και έκλεισαν στις τέσσερις και πέντε, αντίστοιχα. Από τις εκλογές θα αναδειχθούν 81 δήμαρχοι νομών, 892 δήμαρχοι επαρχιών, 52.765 πρόεδροι κοινοτήτων και συνοικιών, 3.284 μέλη νομαρχιακών συμβουλίων και 33.868 μέλη δημοτικών συμβουλίων σε επαρχίες.

Οι σημερινές εκλογές σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια, κατά τα οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 100, όπως μετέδωσε το CNN-Turk.

Οι νεκροί έχουν αναφερθεί σε έναν αριθμό εκλογικών κέντρων. Δύο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και από ένας στις επαρχίες Σανλιούρφα, Βαν, Καρς και Καισάρεια.

Νωρίτερα, πηγές ασφαλείας και νοσοκομειακές πηγές είχαν ανακοινώσει πως νεκρός είναι ο 41χρονος Αντνάν Γιάλτσιν, ο οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα στην περιοχή Λίτσε στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της ΝΑ Τουρκίας, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή