Κατάρ: Αρχισε η 21η αραβική σύνοδος κορυφής

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 12:43
UPD:13:04
REUTERS /AHMED JADALLAH

A- A A+

Αρχισαν σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ οι εργασίες της 21ης αραβικής συνόδου κορυφής παρουσία του Σουδανού προέδρου Ομαρ ελ-Μπασίρ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), αλλά απόντος του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπακ Κι-μουν ήταν παρών κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής παρά την παρουσία του Μπασίρ, εναντίον του οποίου το ΔΠΔ εξέδωσε στις 4 Μαρτίου διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο σύρος πρόεδρος Μπασαάρ αλ-Ασαντ, η χώρα του οποίου είχε φιλοξενήσει την περυσινή παναραβική σύνοδο κορυφής.

O Σύρος πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία εξαρτάται τη θέληση του Ισραήλ να επιτύχει την ειρήνη, ενώ κάλεσε επίσης τους ηγέτες των άλλων αφρικανικών χωρών να απορρίψουν το ένταλμα σύλληψης εναντίον του προέδρους του Σουδάν.

Θα ακολουθήσει ομιλία του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι, η χώρα του οποίου φιλοξενεί την 21η αραβική σύνοδο κορυφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή