ΗΠΑ: 40 εκατ. δολ. για τις εκλογές στο Αφγανιστάν

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 06:43
A- A A+

Με 40 εκατ. δολ. για την οργάνωση των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν - οι οποίες θα διεξαχθούν τον Αύγουστο - θα συμβάλλουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Ένα από τα σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η διοργάνωση δίκαιων κι ασφαλών εκλογών. Αύριο (σήμερα) θα ανακοινώσω πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν μία βοήθεια 40 εκατ. δολαρίων» για τον σκοπό αυτό, τόνισε η Κλίντον στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στη Χάγη. Στη σύνοδο της Χάγης η Κλίντον θα παρουσιάσει την αμερικανική στρατηγική για το Αφγανιστάν.

«Δεν ευνοούμε, ούτε είμαστε αντίθετοι σε κανέναν από τους υποψηφίους, όμως εκείνο που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε πως οι ίδιες οι εκλογές θα είναι δίκαιες και αξιόπιστες», τόνισε η Κλίντον.

Η ίδια εξάλλου τόνισε πως βασίζεται σε μία «εποικοδομητική» στάση του Ιράν στη σημερινή διεθνή συνδιάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Χάγη.

«Υπάρχει ένας αριθμός από προβλήματα που απασχολούν τους γείτονες του Αφγανιστάν, ιδίως αυτά που αφορούν την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά. Ευελπιστούμε πως καθείς από τους γείτονες, φίλους κι ενδιαφερόμενα μέρη που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, θα έχουν εποικοδομητικές ιδέες όσον αφορά το τι θα πράξει η χώρα τους για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους της ασφάλειας και της σταθερότητας που έχουμε θέσει για το Αφγανιστάν», τόνισε η Κλίντον.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μίας συνάντησής της με τον ιρανό αντιπρόσωπο κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Κλίντον αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόβλεψη: «δεν έχω τέτοια σχέδια, δεν μπορώ να προεξοφλήσω ό,τι μπορεί να γίνει αύριο», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή