Ισπανία: Τους σοσιαλιστές στηρίζει η δεξιά σε τοπικές εκλογές

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 06:47
UPD:10:00
A- A A+

Υποστήριξη σε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση στην αυτόνομη περιοχή της Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) αποφάσισε χθες επισήμως να προσφέρει η ισπανική δεξιά, εις βάρος των εθνικιστών που διοικούν την περιοχή τα τελευταία 29 χρόνια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Βάσκων συντηρητικών, Ινιάκι Ογιαρθάμπαλ.

Ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στην Εουσκάντι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους στη Δονόστια (Σαν Σεμπαστιάν) πως η τοπική διοικούσα επιτροπή του κόμματός του αποφάσισε ομοθυμαδόν να εγκρίνει την προ-συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους Σοσιαλιστές στις 27 Μαρτίου. «Είναι μία μεγάλη συμφωνία», τόνισε ο ίδιος στον Τύπο.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV), που διοικεί την Εουσκάντι επί 29 χρόνια, ναι μεν είχε επικρατήσει στις τοπικές εκλογές της 1ης Μαρτίου, αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Από την ίδια νύκτα των εκλογών ο σοσιαλιστής υποψήφιος ΅λεεντακάριΆ (πρωθυπουργός) Πάτσι Λόπεθ ανακοίνωσε την βούλησή του να διεκδικήσει την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης με τη συμπαράσταση των συντηρητικών, οι οποίοι φλέγονται να απομακρύνουν τους εθνικιστές-αυτονομιστές από την ηγεσία της περιοχής.

Οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική βουλή με 38 έδρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή