Χαιρετίζει ο Μεντβέντεφ την «αλλαγή του κλίματος» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009 21:47
A- A A+

Την αλλαγή του κλίματος στις αμερικανορωσικές σχέσεις χαιρετίζει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post.

Ο Μεντβέντεφ επισημαίνει μεταξύ άλλων «την αμοιβαία επιθυμία για τη δημιουργία ώριμων διμερών σχέσεων...» εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την ενίσχυσή τους. «Είμαι έτοιμος να εργαστώ υπό το πνεύμα αυτό με τον κ. Ομπάμα όχι αργότερα από αύριο, κατά την πρώτη συνάντησή μας στο Λονδίνο με αφορμή τη σύνοδο της G-20» προσθέτει.

Αφού τονίζει πως «ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ πρέπει να επιτρέψουν την απόσταση και την αδιαφορία στις σχέσεις τους», μιλά για «πάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών επί Μπους και υπενθυμίζει κάποιους από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό: τα αμερικανικά σχέδια ανάπτυξης συστήματος πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, τις προσπάθειες επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την άρνηση επικύρωσης της συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα οδήγησαν, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, σε μια «κρίση εμπιστοσύνης» που θα πρέπει να τελειώσει οριστικά τώρα με την ώθηση της αμερικανορωσικής συνεργασίας, κυρίως στα ζητήματα αφοπλισμού, τα οποία ο κ. Μενβέντεφ χαρακτηρίζει άμεσης προτεραιότητας.

Καταλήγοντας επισημαίνε πως «πρέπει να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα να βρούμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα του Αφγανιστάν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή