Κίνα: Οικονομική βοήθεια 75 εκατ. δολ . στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 07:10
A- A A+

Οικονομική βοήθεια ύψους 75 εκατ. δολ. (περίπου 57 εκατ. ευρώ) υποσχέθηκε να παράσχει η Κίνα στο Αφγανιστάν τα επόμενα πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη χώρα στη Χάγη, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» αργά χθες.

Η Κίνα, η οποία έχει σύνορα με το Αφγανιστάν, τα οποία είναι ορεινά και δύσβατα, ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξτρεμιστές με εμπειρία να περάσουν στο έδαφός της και να συμβάλλουν στην αστάθεια στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου κατοικούν κυρίως Ουιγούροι, μουσουλμάνοι που μιλούν μια διάλεκτο που έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα τουρκικά.

«Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις της», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Γου Νταουέι. «Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τόσο τα συμπτώματα όσο και τις γενεσιουργές αιτίες και ειδικά να μην προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να εξαλειφθεί το λίκνο της τρομοκρατίας με ειρηνική ανάπτυξη».

Ο Γου πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια όπου της το ζητά η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να ενθαρρύνει Κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Κίνας εκμεταλλεύεται το ορυχείο χαλκού Αϊνάν στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει στην υποστήριξη της Κίνας για να αποκαταστήσει ευχερέστερη πρόσβαση στο Αφγανιστάν, καθώς η Κιργισία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει και την τελευταία αεροπορική βάση που αξιοποιούσαν οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Κεντρική Ασία.

Ο Γου από την πλευρά του εξέφρασε την «ελπίδα» η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και ο στρατός της χώρας να ανακτήσουν, το ταχύτερο, την ευθύνη για την εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να παίζουν ηγετικό ρόλο στο συντονισμό των διεθνών προσπαθειών παροχής βοήθειας στη χώρα.

Τέλος, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά και από πλευράς ασφαλείας το Αφγανιστάν ώστε να υπάρξουν «ευνοϊκές συνθήκες» εν όψει των εκλογών της 20ής Αυγούστου, που χαρακτήρισε σημαντικές, αφού αποτελούν, όπως είπε, «προϋπόθεση-κλειδί» για την πολιτική σταθερότητα και την ανοικοδόμηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή