Κολομβία: Ετοιμος ο πρόεδρος για συνομιλίες με τους αντάρτες των FARC

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 08:37
A- A A+

«Ετοιμος» να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), εάν κηρύξουν άμεσα εκεχειρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε.

«Πιστεύουμε στην ειρήνη», είπε ο Ουρίμπε σε διάσκεψη για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην Μπογκοτά, «αλλά δεν θα επιτρέψουμε [στους αντάρτες να κάνουν] καινούργια κόλπα. Η ειρήνη έχει τις απαιτήσεις της. Τη στιγμή που θα αρχίσει μια νέα [ειρηνευτική] διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μια διακοπή όλων των εγκληματικών δραστηριοτήτων από τις οργανώσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, με επαλήθευση».

Η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αριστερή αντάρτικη οργάνωση στην Κολομβία απαιτεί την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την ανταλλαγή 22 ομήρων με εκατοντάδες φυλακισμένους μαχητές των FARC.

Την Κυριακή αντάρτες σκότωσαν 20 αστυνομικούς και έναν στρατιώτη σε μια επίθεση που έκαναν στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα, γνωστού και με το προσωνύμιο «Τιροφίχο» («Ακριβές Πυρ»). Ανακοίνωσαν όμως παράλληλα ότι προτίθενται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις άνευ όρων.

Η επαλήθευση της εκεχειρίας, δήλωσε ο Ουρίμπε, είναι θεμελιώδης για την έναρξη νέας ειρηνευτικής διαδικασίας. Χωρίς αυτήν «κινδυνεύουμε να μιλάμε για την ειρήνη με έναν τρόπο που θολώνει την τρομοκρατία».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να συνεχίσει, με «αποφασιστικότητα», τον πόλεμο εναντίον των ανταρτών «σε μια ολοκληρωτική προσπάθεια, με πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες».

Η κυβέρνηση Ουρίμπε κατηγορείται από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σωρεία παραβιάσεων.

Στην διάρκεια της ομιλίας του στην πρωτεύουσα της Κολομβίας ο Ουρίμπε υποστήριξε ότι υπάρχει ο «κίνδυνος» οι αντάρτες «να μιλούν τη γλώσσα της ειρήνης απλώς για να συγκαλύψουν την τρομοκρατία». Αλλά, κατέληξε, «έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας με όλη μας την ενέργεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή