Tην ανάγκη αποδέσμευσης της σχέσης Αθήνας - Ουάσινγκτον από τον παράγοντα Τουρκία υπογράμμισε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ανεξάρτητες από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Πρέπει, τόνισε, «να πάψουμε να αξιολογούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με σημείο αναφοράς την Τουρκία». Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διεθνή ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό.
Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας μπάσκετ, οπού σημειώνεις ένα πόντο με την επίσκεψη, άλλο έναν πόντο για την αναφορά της Χίλαρυ Κλίντον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ούτω καθΆ εξής, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, υποστήριξε πως η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία και αν θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη της αναβάθμισης του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η καταπολέμηση του εμπορίου των όπλων μαζικης καταστροφής, αφού η Ελλάδα κατέχει τεράστιο εμπορικό στόλο, καθώς και στην άριστη σχέση που έχει η Αθήνα με τον αραβικό κόσμο.
«Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει στο Αφγανιστάν», απάντησε ο κ. Σπέκχαρντ σε ερώτηση δημοσιογράφου, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ασιατική χώρα είναι πολυεθνικές και όχι αμερικανικές. Όπως είπε, το πρόβλημα του Αφγανιστάν ήδη επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς πέρυσι στη χώρα μας ήλθαν 25.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες μόνο από το Αφγανιστάν.
Τέλος, σε ερώτηση για το visa waiver program, o κ. Σπέκχαρντ επανέλαβε ότιστόχος είναι μια θετική κατάληξη των συνομιλιών Αθήνας και Ουάσινγκτον προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα, καθώς όπως σημείωσε, απομένει μόνο το κεφάλαιο περί ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματικές ενέργειες, με την ελληνική πλευρά να επεξεργάζεται την τελευταία πρόταση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί συνάντησης Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Σπέκχαρντ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σε διπλωματικό επίπεδο. «Πρόκειται για φήμες τις οποίες διάβασα στις εφημερίδες. Δεν έγινε καμιά ενέργεια διά της διπλωματικής οδού. ¶λλωστε για αυτές τις επισκέψεις απαιτείται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας», σημείωσε.