Στρατηγικό και οικονομικό διάλογο ανοίγουν ΗΠΑ - Κίνα

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 17:04
UPD:17:16

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Χου Τζιντάο συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

A- A A+

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο συμφώνησαν σήμερα στο Λονδίνο για τη δημιουργία μιας ομάδας «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου».

Η επιτροπή ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία θα μετέχουν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, θα έχει την πρώτη της συνάντησή στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ομπάμα και Χου συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης κατά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα τη δέσμευση της Κίνας για την ενίσχυση του μακροοικονομικού ελέγχου και την επέκταση της εγχώριας ζήτησης, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επαναλάβουν, το ταχύτερο δυνατό, τις συνομιλίες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεργαστούν για το θέμα της Βόρειας Κορέας, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν.

Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αποδέχθηκε πρόσκληση του κινέζου ομολόγου του να επισκεφτεί την Κίνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, καταλήγει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή