Ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία θα διαπιστωθεί η συνταγματική πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τη ρύθμιση εθνικό χρέος, το οποίο «δεν μπορεί να εμπλέκεται στη δύνη των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». «Η μίζερη, συνάμα αλαζονική άποψη πως είτε θα γίνουν όλα όπως τα θέλει το ΠΑΣΟΚ, είτε δεν θα γίνει τίποτα, δεν χωρά σε εθνικές υποθέσεις ... Ο εκβιασμός αυτός δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό, αφορά τους Έλληνες του κόσμου που δικαιούνται και θέλουν να βρίσκονται κοντά στην πατρίδα», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Οφείλουμε -πρόσθεσε- να κάνουμε τώρα το πρώτο μεγάλο βήμα, για να μη χάνεται χρόνος και για να δοθεί στη διοίκηση η δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας που θα έχει αποκτηθεί για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πρόσθετων ρυθμίσεων.
«Δεν είναι ώρα για προσχήματα. Δεν χωρά σ' ένα τέτοιο ζήτημα μικροκομματική μιζέρια. Η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σήμερα μία τελευταία ευκαιρία να εγκαταλείψει τον "ετσιθελισμό" και να επιδείξει ουσιαστική δημοκρατική νοοτροπία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Για «νομοθετικό αντισυνταγματικό τέχνασμα της ΝΔ που επιχειρεί να μετατρέψει την εθνική δύναμη του απόδημου ελληνισμού σε κομματικό ακροατήριο», έκανε λόγο από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Σεβασμός στο ΣΑΕ -παρατήρησε- δεν σημαίνει «να ασκούμε πιέσεις πάνω στα στελέχη του προκειμένου να δηλώσουν με μισή καρδιά και με μισή γλώσσα αποδοχή με το δήθεν πρώτο βήμα που προτείνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο: «Μην υποστείτε την ήττα από τη Βουλή, λόγω του ότι δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία. Κι ελάτε σε μία νέα διαδικασία, με βάση ακριβώς τις προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (για επιστολική ψήφο και περιφέρειες εξωτερικού), να βρούμε μία λύση».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε εάν θα είμαστε Βουλή των Ελλήνων ή θα είμαστε Ελληνική Βουλή και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 7 Ιουνίου «για να ξεκαθαρίσουμε με αυτές τις αστείες προθέσεις που ρίχνουν στις καλένδες τον ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι το νομοσχέδιο τείνει να φέρει στις κάλπες ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. «¶νθρωποι οι οποίοι ζουν δεκάδες χρόνια μακριά από την Ελλάδα, που δεν έχουν καμία σχέση, καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, επισημαίνοντας παράλληλα την αδυναμία του ΚΚΕ να αναπτύξει προεκλογική δραστηριότητα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου όπως είπε, η κομμουνιστική ιδεολογία είναι παράνομη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τα κόμματα που διαφωνούν και ειδικότερα από το ΠΑΟΣΚ να στηρίξουν τη ρύθμιση: «Εάν δεν την στηρίξετε, να ξέρετε ότι φέρνετε στο ακέραιο την ευθύνη γιατί δεν θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες και να είστε βέβαιοι επίσης ότι με τη στάση που τηρείτε κάθε συναίνεση στο μέλλον θα είναι ουσιαστικά αδύνατη».