Κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο υπ. Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 12:49
UPD:12:52
A- A A+

Την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης κήρυξε πριν λίγο ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Βασικοί σκοποί του συμβουλίου είναι η αξιοποίηση του πολιτισμού ως μέσου για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και η δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου των υπουργών Πολιτισμού και άλλων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών δομών. Το συμβούλιο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο συγκροτήθηκε βάση της Χάρτας που υπέγραψαν στην Κοπεγχάγη το Μάρτιο του 2005 οι υπουργοί Πολιτισμού .

«Ο στόχος της συνεργασίας αυτής δεν ορίζεται σήμερα, αλλά είναι γνωστός και κοινά αποδεκτός εδώ και χρόνια: η προώθηση ενός διαπολιτισμού διαλόγου στην περιοχή, ως παράγοντα ειρήνης, συνεργασίας, κατανόησης ευημερίας και ανάπτυξης των λαών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού .

Το βασικό μέσο είναι η υιοθέτηση βασικού σχεδίου δράσης (action plan) για τις προτεραιότητες που πρέπει να υιοθετηθούν αλλά και για την δημιουργία δικτύων μόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Σαμαράς, η ελληνική προεδρία κινήθηκε στο ρεαλισμό της Αριστοτελικής σκέψης αναζητώντας και την ανάγκη ρεαλιστικών συγκλίσεων που σημαίνει μια σειρά από προγράμματα κοινών δράσεων και δημιουργίας δικτύων πάνω σε συγκεκριμένες μόνιμες πρωτοβουλίες.

Η Σύνοδος υπουργών Πολιτισμού που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή