Μέτρα σταθεροποίησης από το 2009 ζητά η Κομισιόν

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 15:19
UPD:15:25

Aπό αριστερά ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνόδο κορυφής των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ.

A- A A+

Τις συστάσεις, που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, συμφώνησαν να εφαρμόσουν οι υπουργοί Οικονομίας των τεσσάρων αυτών χωρών, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στην Πράγα, η άτυπη Σύνοδος των χωρών μελών της Ευρωζώνης υιοθέτησε ομόφωνα τις προτάσεις της Κομισιόν.

Για την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος και για την Γαλλία και την Ισπανία από το 2010, διευκρίνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ότι είναι σε γνώση του Έλληνα υπουργού οικονομίας ότι η χώρα του θα πρέπει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Όπως συμπλήρωσε, μάλιστα, συμφωνήθηκε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης του προϋπολογισμού.

Όταν εξετάζουμε τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά αναφερόμαστε και στις υπόλοιπες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, εξηγώντας ότι η διαχείριση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί ενιαία και συλλογική προσέγγιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή