Η Σύνοδος πέτυχε, αλλά να δούμε τι θα γίνει στην πράξη

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 21:06

A- A A+

Τελικά, υπάρχει συμφωνία. Αλλά γι' αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία. Γι' αυτό γίνονται οι διεθνείς σύνοδοι, για να υπάρχουν συμφωνίες. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η G20 θα οδηγήσει σε μια κοινή πεποίθηση για τον τρόπο που θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών. Από αυτό θα κριθεί η επιτυχία της.

Η σύνοδος του Λονδίνου, γράφει ο Χάμις ΜακΡέι στην Independent, είναι ένας επίδεσμος σε μια πληγή που αργά ή γρήγορα θα επουλωθεί από μόνη της. Το σημαντικότερο καινούργιο στοιχείο -η μεγάλη αύξηση των χρημάτων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- επαναφέρει τον οργανισμό αυτό στη θέση που είχε στο παρελθόν: ένα πολυεθνικό εργαλείο που βοηθά τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ξεπερνούν αυτές τις δυσκολίες χωρίς να επηρεάζεται το παγκόσμιο εμπόριο. Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ασφαλώς ένας από τους νικητές της συνόδου.

Την ίδια ώρα, για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα πρέπει να αποφασίσει η κάθε χώρα ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, η συμφωνία δεν οδηγεί από μόνη της στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το 2010, ίσως το τέλος του 2010.

Οσον αφορά στο αν πήρε τέλος μια συγκεκριμένη μορφή καπιταλισμού, είναι νωρίς να απαντήσουμε, όπως γράφει ο Τιερί Φιλιπόν στον Nouvel Observateur. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι οπαδοί της απορρύθμισης των αγορών είναι μεταξύ των χαμένων. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από ένα χρόνο ότι οι κυριότεροι ηγέτες του πλανήτη θα έδιναν τόση έμφαση στις ατέλειες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος; Ολα τα βασικά προβλήματα επισημάνθηκαν στο Λονδίνο: οι αμοιβές των χρηματιστών, η ανάγκη ελέγχου των πολυεθνικών τραπεζών, η ρύθμιση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (των περίφημων hedge funds), η λήψη μέτρων κατά των φορολογικών παραδείσων. Η αποτελεσματικότητα όμως του νέου συστήματος θα εξαρτηθεί από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών που μετέχουν στον όμιλο G20. Οι προσεχείς μήνες θα είναι αποφασιστικοί, οι οπαδοί της απορρύθμισης δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα.

Πηγές: Independent, Nouvel Observateur, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή