Όραμα Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

Αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. - ΗΠΑ στην Πράγα
Κυριακή, 05 Απριλίου 2009 14:08
UPD:19:36
REUTERS/JIM YOUNG

A- A A+

Ολοκληρώθηκε στην Πράγα η προσέλευση των 27 Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Θα προηγηθούν ξεχωριστές οικογενειακές φωτογραφίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και των υπουργών Εξωτερικών των "27" με την ομόλογό τους των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Λίγο νωρίτερα, σε ομιλία του ενώπιον 30.000 ανθρώπων στο κέντρο της Πράγας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, μέσω της μείωσης των οπλοστασίων, της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών και της απαγόρευσης της παραγωγής σχάσιμων υλικών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στην Πράγα

Ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στην Πράγα

Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό οπλοστάσιο ως αποτρεπτική δύναμη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά θα αρχίσουν να περικόπτουν το πυρηνικό τους δυναμικό.

"Οι ΗΠΑ ως μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ πυρηνικά όπλα έχουν την ηθική ευθύνη να αναλάβουν δράση. Κατά συνέπεια, σήμερα τονίζω με σαφήνεια και πεποίθηση τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και την επιθυμία τους να εργασθούν για την ειρήνη και την ασφάλεια σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και συμπλήρωσε λέγοντας: "Δεν είμαι αφελής, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί σύντομα, ίσως όχι κατά τη διάρκεια της ζωής μου", τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο για να εγκαταλειφθεί, δεδομένων των σημαντικών καταστροφών που θα προκαλούσε μια ατομική βόμβα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην "πιο επικίνδυνη κληρονομιά" που άφησε ο ψυχρός πόλεμος και αποτελείται από χιλιάδες ατομικές βόμβες που είναι σήμερα αποθηκευμένες.

"Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η διάδοση των πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να σταματήσει. Μια τέτοια μοιραλατρεία είναι απολύτως αντιπαραγωγική", παρατήρησε.

Αντιδρώντας στην εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε την Πιονγιανγκ ότι παραβίασε τους κανόνες και πρέπει να πεισθεί να αλλάξει στάση και ζήτησε "μια ισχυρή διεθνή απάντηση".

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πωςν παραμένει η απειλή του Ιράν: "Οσο διατηρείται η πυρηνική απειλή από το Ιράν, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν τα σχέδια για την αντιπυραυλική άμυνα...εάν η ιρανική απειλή εκλείψει, θα έχουμε μια ισχυρότερη βάση ασφαλείας και το κίνητρο για ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη θα εξαλειφθεί", επεσήμανε.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. "Ηλθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θέτοντας τέλος στην παγκόσμια εξάρτηση από την παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα ενέργεια, με την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών, όπως ο άνεμος και ο ήλιος", τόνισε, ζητώντας από όλες τις χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η κοινή συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μίρεκ Τοπολάνεκ, του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι προγραμματισμένες για τις 15.15 ώρα Ελλάδας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή