Ομπάμα: Στόχος η ενίσχυση των δεσμών με την Τουρκία

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 15:51

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.

A- A A+

Τη βούληση των ΗΠΑ για σύσφιγξη των ήδη «σταθερών» σχέσεων με την Τουρκία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την ¶γκυρα.

«Διαπιστώσαμε μία συνεχή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων (...) Δεν πιστεύω ότι (οι διμερείς σχέσεις) επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο να μην είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω, είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε μιά βάση που είναι ήδη σταθερή» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως οι απόψεις του για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από την αμερικανική Βουλή που θα κάνει λόγο για γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχουν αλλάξει. Επισήμανε πάντως πως δεν θα ήθελε σήμερα να δώσει έμφαση στις προσωπικές του απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. «Αν μπορούν να προχωρήσουν...όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει» συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή