ΥΠΕΞ: Την Ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 16:46
UPD:17:07

«Η φωτογραφία δόθηκε σήμερα το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, την Ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων, η οποία καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Πατριάρχης αμέσως μετά τη συνάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

A- A A+

«Η φωτογραφία δόθηκε σήμερα το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, την Ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων, η οποία καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Πατριάρχης αμέσως μετά τη συνάντηση».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση με την οποία δημοσιοποιήθηκε το φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατ' ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/07/1650482.htm , και τις παρατηρήσεις περί «καθεστώτος μυστικότητας» στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τη στήριξη του προέδρου Ομπάμα στην ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε., ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην πολιτική της υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, υπό τους όρους που θέτει η ΕΕ, θέση που όπως σημείωσε, είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας και της Ε.Ε..

Η ενθάρρυνση της Τουρκίας προς την Ευρώπη -πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ- μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας, υπό τους όρους και τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε., ωστόσο όπως επεσήμανε, σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η υπεράσπιση της θεσμικής αυτονομίας της ΕΕ στη λήψη των αποφάσεων της. Τις αποφάσεις -υπογράμμισε- τις λαμβάνουν τα 27 κράτη-μέλη.

«Η Τουρκία με τις δικές της ενέργειες είναι αυτή που μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο δίλημμα: πλήρης ένταξη ή ειδική σχέση», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. έχει αποφασιστεί ομόφωνα να γίνει στο τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας πως η Αγκυρα δεν έχει δώσει δείγματα μεταβολής της θέσης της προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσής της προς το Πρωτόκολλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή