Αδιέξοδο για Β. Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 10:03
UPD:10:10
A- A A+

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ιαπωνίας για τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Για μία ακόμη φορά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία αναφορικά με την απάντηση που πρέπει να δώσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις και ο Ιάπωνας ομόλογός της, Γουκίο Τακάσου χαρακτήρισαν πάντως "αποδοτική" τη συνάντηση. "Η δουλειά μας συνεχίζεται", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ράις μετά τη διάρκειας 40 λεπτών συνάντηση. Από την πλευρά του ο Τακάσου δήλωσε ότι Τοκίο επιδιώκει "ένα ισχυρό μήνυμα από όλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας" και επιμένει στη θέση ότι θα ήταν καλύτερα να εκδοθεί μία απόφαση του Σώματος που θα είναι νομικά δεσμευτική για τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και όχι δορυφόρο, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύει την εκτόξευση τέτοιων πυραύλων.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση με την οποία η Πιονγιανγκ θα κατηγορείται ότι παραβίασε την απόφαση 1718, όμως η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο, αντιτίθενται. Πεκίνο και Μόσχα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η εκτόξευση του πυραύλου -που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα έθεσε σε τροχιά δορυφόρο- συνιστά παραβίαση της συγκεκριμένης απόφασης. Με δεδομένη την απροθυμία Κίνας και Ιαπωνίας να βρεθεί συμβιβαστική λύση, το θέμα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή