Διαδηλωτές στη Γεωργία απέκλεισαν από χθες τη νύχτα την κυριότερη λεωφόρο της πρωτεύουσας Τυφλίδας και για δεύτερη μέρα σήμερα συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο προσπάθειας της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για διάλογο με την αντιπολίτευση. «Δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από το διάλογο και τον καταμερισμό των ευθυνών», είπε στους δημοσιογράφους, καλώντας για «ενότητα σε όλο το πολιτικό φάσμα».
Περίπου 60.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση του Σαακασβίλι, τον οποίον κατηγορούν ότι δεν πραγματοποίησε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στο λαό με την Επανάσταση των Ρόδων, το 2003, η οποία τον έφερε στην εξουσία και ότι παρέσυρε πέρυσι τη χώρα σε έναν καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα μπροστά από το κοινοβούλιο, όπου παρέμεναν ως το πρωί σήμερα, ενώ απροσπέλαστη ήταν η λεωφόρος Ρουσταβέλι, στο κέντρο της Τυφλίδας, από σταθμευμένα αυτοκίνητα και οδοφράγματα.
Ο Σαακασβίλι, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους Γεωργιανούς ως αλαζόνας και παρορμητικός, έχει οδηγήσει σε πόλωση την κοινή γνώμη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Ωστόσο, ξένοι διπλωμάτες αμφισβητούν το αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης μπορεί να διατηρήσει την ενότητα και να συγκεντρώσει τη λαϊκή δύναμη που απαιτείται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα του Σαακασβίλι Ενωμένο Εθνικό Κίνημα διαθέτει ευρεία στήριξη και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει εδραιώσει τη θέση του, παρά την αποστασία πολλών συμμάχων του και τους συχνούς κυβερνητικούς ανασχηματισμούς.
Πολλοί Γεωργιανοί νιώθουν απογοήτευση εξαιτίας των πολιτικών εντάσεων και βλέπουν θετικά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για σταθερότητα την ώρα που γιγαντώνεται η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.