Σερβία: Στη Χάγη τα επιχειρήματα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 10:41
UPD:11:08
A- A A+

Η Σερβία θα υποβάλλει την επόμενη εβδομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης τα επιχειρήματά της κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, στην υπόθεση αυτή, στο πλευρό της Σερβίας θα βρίσκονται κάποιες χώρες με ισχυρή επιρροή.

«Τα επιχειρήματά μας καταγράφονται σε περισσότερες από 300 σελίδες. Στην προετοιμασία των επιχειρημάτων συμμετείχαν ορισμένοι από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς νομικούς στον κόσμο», είπε ο κ. Γέρεμιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο με πρωτοβουλία της Σερβίας, κλήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γνωμοδοτήσει επί της νομιμότητας της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θα κατατεθούν οι θέσεις των ενδιαφερόμενων κρατών έως τις 17 Απριλίου.

«Έχουμε αφιερώσει αρκετή διπλωματική ενέργεια ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες που έχουν παρόμοια γνώμη με τη δική μας να την καταθέσουν στο δικαστήριο. Είμαι πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή στο πλευρό της Σερβίας θα είναι ορισμένες από τις χώρες που ασκούν σημαντική επιρροή», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Αναφερόμενος στην πορεία προσέγγισης Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι οι δυσκολίες στην οικονομία επηρεάζουν άμεσα την πολιτική σφαίρα με αποτέλεσμα η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέρχεται κρίση, όχι μόνο όσον αφορά τη Σερβία.

«Έχουμε και ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόβλημα, το οποίο έως τώρα δεν καταφέραμε να απομακρύνουμε, είναι η αντίσταση της Ολλανδίας στην επίτευξη ομοφωνίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. στο θέμα της συνεργασίας της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Η Σερβία κάνει τα πάντα. Συνεργαζόμαστε πλήρως με το ICTY και την άποψη αυτή διατυπώνουν 27 από τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή