Ταϊλάνδη: Οι πρωταγωνιστές της κρίσης

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 18:35
UPD:18:38

Ο 44χρονος νυν πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατικών είναι γόνος οικογένειας της ανώτερης τάξης.

A- A A+

Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα

Ο 44χρονος νυν πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατικών είναι γόνος οικογένειας της ανώτερης τάξης. Και οι δύο γονείς του έχουν τελέσει καθηγητές ιατρικής. Γεννήθηκε στη Βρετανία το 1964 και φοίτησε στο Ίτον και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά, ενώ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν για σύντομο χρονικό διάστημα ακαδημαϊκός.

Οι υποστηρικτές του προέρχονται κυρίως από το νότιο τμήμα της χώρας του και από τη μορφωμένη μεσαία τάξη της πρωτεύουσας. Είναι μέλος των Δημοκρατών από το 1992 και στα 27 του έγινε ένας από τους νεαρότερους βουλευτές στην Ταϊλάνδη. Το 2005 έγινε αρχηγός του κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, αλλά μετά την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού μετά από δικαστική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αμπχισίτ εξασφάλισε την υποστήριξη αρκετών βουλευτών ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

Οι Δημοκρατικοί δεν είναι επίσημοι σύμμαχοι καμιάς ομάδας διαδηλωτών, αλλά στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), που προκάλεσε την απομάκρυνση του κ. Τακσίν και των συμμάχων του, μετά από μαζική κινητοποίηση διαδηλωτών.

Ο κ. Αμπχισίτ έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, υψηλότερο κατώτατο μισθό, δωρεάν παιδεία, ενώ έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Τακσίν Σιναουάρτα

Ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς στην Ταϊλάνδη, ο Τακσίν Σιναουάρτα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του που συμπλήρωσε μία ολόκληρη πρωθυπουργική θητεία.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτικούς στην Ταϊλάνδη, ο Τακσίν Σιναουάρτα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του που συμπλήρωσε μία ολόκληρη πρωθυπουργική θητεία.

Γεννήθηκε το 1949 στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης και άρχισε την καριέρα του σαν αστυνομικός. Το 1973 κέρδισε κρατική υποτροφία για να σπουδάσει ποινικό δίκαιο στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας, ασχολήθηκε με τον κόσμο των επιχειρήσεων για να χτίσει στη συνέχεια μία αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών και να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Το 1998 ίδρυσε το κόμμα Τάι Ρακ Τάι, το οποίο έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλές. Το 2001 κέρδισε τις εκλογές, οδηγώντας την παλαιά φρουρά του κόμματος των Δημοκρατικών στην αντιπολίτευση. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του βρίσκονταν τόσο οι φτωχοί ψηφοφόροι, τους οποίους προσέλκυσε με τις υποσχέσεις του για φτηνή ιατρική περίθαλψη και την περιφρόνηση του για την «ελίτ της Μπανγκόκ», όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οδήγησε σε ανάπτυξη της οικονομίας.

Ωστόσο μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία απομακρύνθηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το Σεπτέμβριο του 2006 και αυτοεξορίστηκε στη Βρετανία (όπου και αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Σίτι). Όταν οι σύμμαχοί του κέρδισαν τις εκλογές του 2007, ο Τακσίν επέστρεψε, για να αντιμετωπίσει, μαζί με τη γυναίκα του, κατηγορίες για διαφθορά. Τον Ιούλιο του 2008 η γυναίκα του καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για απάτη. Λίγο αργότερα, ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και διέφυγε με την οικογένειά του, για άλλη μία φορά, στη Βρετανία. Καταδικάστηκε ερήμην σε δύο χρόνια φυλάκιση και είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη, κατηγορώντας τη δικαιοσύνη για διαφθορά.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή