Διακόπτει τις εξαμερείς συνομιλίες η Βόρεια Κορέα

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009 09:24
UPD:09:33
A- A A+

Την απόφασή της να τερματίσει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της και να θέσει ξανά σε λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της γνωστοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θεωρούνται «άχρηστες». «Δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ ξανά σε τέτοιες συνομιλίες και δεν θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε, επίσης, ότι σκοπεύει να θέσει ξανά σε λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να κατασκευάσει δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος.

Ρωσία και Ιαπωνία εξέφρασαν τη λύπη τους για την εξέλιξη αυτή και κάλεσαν την Βόρεια Κορέα να συνεχίσει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις.

«Δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε για την απόφαση της Βόρειας Κορέας και την καλούμε να μην διακόψει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά», τόνισε Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρια Νοβόστι.

«Προτρέπουμε τη Βόρεια Κορέα να δεχτεί την απόφαση και υποστηρίζουμε την ιδέα να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις», τόνισε, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή