Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, με την οποία του ζητεί να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες ώστε να διαβιβαστούν εγκαίρως στο κοινοβούλιο τα στοιχεία υποθέσεων όπως του Βατοπεδίου, των ομολόγων κ.α., απέστειλε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους βουλευτές, Ντίνο Ρόβλια και Γρηγόρη Νιώτη, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον πρόεδρο της Βουλής και του επέδωσαν την επιστολή - διάβημα με την οποία ζητείται, εν όψει του ενδεχομένου με το τέλος της τακτικής Συνόδου της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου να παραγραφούν τυχόν ποινικά αδικήματα, να αναλάβει ο κ. Σιούφας όλες τις πρωτοβουλίες που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να διαβιβαστούν ταχύτατα στην Βουλή τα στοιχεία των υποθέσεων που σχετίζονται με υπουργούς, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, ο κ. Ρέππας σημειώνει ότι «εντός ολίγου περατούται η δεύτερη τακτική σύνοδος της παρούσας βουλευτικής περιόδου» και «μετά το πέρας αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, δεν θα δύναται πλέον η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών ή πρώην υπουργών και υφυπουργών για τυχόν ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν απ' αυτούς το αργότερο μέχρι το τέλος της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου».
Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει ο κ. Ρέππας «τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών που σχετίζονται με υποθέσεις όπως αυτές της Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ κλπ, θα οδηγηθούν σε παραγραφή».
«Υπάρχει ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών όλων, ώστε να διαβιβαστούν ταχύτατα στη Βουλή τα στοιχεία των ως άνω υποθέσεων που σχετίζονται με υπουργούς, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς», τονίζει ο κ. Ρέππας, εκτιμώντας ότι «η μη διαβίβαση, αλλά ακόμη και η καθυστέρηση διαβίβασης των στοιχείων αυτών στη Βουλή, υποβιβάζει το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς: Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Σιούφα Δημήτριο
Κοινοποίηση: Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Νικόλαο Δένδια
Κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, εντός ολίγου περατούται η δεύτερη τακτική σύνοδος της παρούσας βουλευτικής περιόδου. Μετά το πέρας αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, δεν θα δύναται πλέον η Βουλή να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών ή πρώην υπουργών και υφυπουργών για τυχόν ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν απ’ αυτούς το αργότερο μέχρι το τέλος της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.
Στην περίπτωση αυτή, τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών που σχετίζονται με υποθέσεις όπως αυτές της Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ κλπ, θα οδηγηθούν σε παραγραφή.
Είναι γνωστό ότι σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εκκρεμεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της Πρότασης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση επί της ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων από υπουργούς, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Εδώ και εβδομάδες, από δημοσιεύματα των εφημερίδων προκύπτει ότι νέα επιβαρυντικά στοιχεία, πέραν αυτών που απεκάλυψαν οι εργασίες της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, έχουν αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή.
Περαιτέρω, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, στις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων και της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, υπάρχει προφανής εμπλοκή υπουργών, πρώην υπουργών ή υφυπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, όσο και στη διαδικασία υλοποίησης τους. Οι συγκεκριμένες και διερευνητέες πράξεις αυτών των υπουργών, πρώην υπουργών και υφυπουργών προκύπτουν από στοιχεία των ποινικών δικογραφιών των υποθέσεων αυτών, που έχουν ενσωματωθεί στις δικογραφίες προ πολλού χρόνου και τα οποία επίσης δεν έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή.
Παραβιάζεται έτσι ευθέως το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει την διαβίβαση αυτών των στοιχείων από τους χειριστές δικαστικούς λειτουργούς στη Βουλή «αμελλητί», ακριβώς για να αποτραπούν οι «παραγραφές». Με την παραβίαση όμως αυτή του Συντάγματος απειλούνται, όπως προαναφέρθηκε, «παραγραφές» των τυχόν αδικημάτων.
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων. Η χειρότερη εξέλιξή τους θα είναι η «παραγραφή», χωρίς να διερευνηθούν καν οι ευθύνες υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να συμπράξει στο ελάχιστο σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τουναντίον θα αναδείξει τις σχετικές ευθύνες.
Επειδή ο χρόνος που απομένει έως την λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής είναι εξαιρετικά περιορισμένος, υπάρχει ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών όλων, ώστε να διαβιβαστούν ταχύτατα στη Βουλή τα στοιχεία των ως άνω υποθέσεων που σχετίζονται με υπουργούς, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.
Οι πρωτοβουλίες αυτές επιβάλλονται υποχρεωτικά προκειμένου να τηρηθεί η συνταγματική τάξη και να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ουδόλως δε μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη δεδομένου ότι η διερεύνηση και αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προβλέπεται συνταγματικά να διενεργείται αποκλειστικά και μόνον από τη Βουλή, αφού η δικαιοσύνη δεν έχει σχετικό δικαίωμα. Η μη διαβίβαση, αλλά ακόμη και η καθυστέρηση διαβίβασης των στοιχείων αυτών στη Βουλή, υποβιβάζει το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θέτουμε υπόψη σας τα συγκεκριμένα ζητήματα και ζητάμε να προβείτε στις ενέργειες που επιβάλλονται από το Σύνταγμα και την λειτουργία του πολιτεύματος, προκειμένου να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή τα ως άνω στοιχεία, η Βουλή να μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και να αποφευχθούν σε κάθε περίπτωση «παραγραφές» τυχόν αδικημάτων.
Ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Δημήτρης Π. Ρέππας