Επεισόδια στη Σύνοδο G20 - Σε διαθεσιμότητα και δεύτερος αστυνομικός

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 12:22
UPD:12:49
REUTERS /ANDREW PARSONS

A- A A+

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ένας ακόμα Βρετανός αστυνομικός για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος διαδηλωτών την περίοδο που το Λονδίνο φιλοξενουσε τη Σύνοδο της G20.

Συγκεκριμένα, η βρετανική αστυνομία έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα έναν υπαστυνόμο, που υπηρετούσε στο Λονδίνο, μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο που τον δείχνει να χαστουκίζει μία γυναίκα σε διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στη βρετανική πρωτεύουσα.

Το οπτικό υλικό, που προβλήθηκε στο διαδικτυακό τόπο YouTube, δείχνει μία διαδηλώτρια να επιτίθεται φραστικά εναντίον αστυνομικού, ο οποίος φαίνεται να απαντάει χαστουκίζοντάς την.

Είναι το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής βίας στη διάρκεια της Συνόδου, το οποίο καταγράφεται σε βίντεο.

«Ο αστυνομικός αναγνωρίστηκε και τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή περαιτέρω έρευνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για έναν υπαστυνόμο ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα ειδικά εκπαιδευμένη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επεισοδίων σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στο βίντεο «εμφανίζεται ένας αστυνομικός να ασκεί βία εναντίον μίας διαδηλώτριας».

Το περιστατικό, το οποίο καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο σε σημείο κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας, στις 2 Απριλίου, δείχνει τον αστυνομικό να τραβάει το γκλομπ του και να χτυπάει τη γυναίκα στα πόδια λίγα λεπτά αφότου τη χαστούκισε.

Όταν το οπτικό υλικό είδε το φως της δημοσιότητας, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι πράξεις του αστυνομικού προκαλούν «έντονη ανησυχία».

«Κάθε αστυνομικός είναι υπόλογος σύμφωνα με το νόμο και γνωρίζει απόλυτα τη λεπτομερή εξέταση των πράξεών του, όταν κριθεί απαραίτητο. Η απόφαση για χρήση βίας λαμβάνεται από τον ίδιο τον αστυνομικό και γι' αυτό πρέπει να λογοδοτήσει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η υπόθεση ανατέθηκε στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας (IPCC) - εποπτικό όργανο της αστυνομίας το οποίο διερευνά επίσης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ένας άνδρας, στις διαδηλώσεις για την G20, την 1η Απριλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή περαιτέρω έρευνας, όταν εμφανίστηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο να σπρώχνει τον 47χρονο εφημεριδοπώλη, Ίαν Τόμλινσον, και να τον ρίχνει στο έδαφος. Λίγο μετά ο Τόμλισον υπέκυψε από καρδιακή προσβολή. Σημειώνεται ότι ο Τόμλισον δεν λάμβανε μέρος στις διαδηλώσεις, αλλά βρισκόταν καθ'οδόν προς το σπίτι του. Το περιστατικό κατέγραψε με τη βίντεοκάμερά του ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια προβλήθηκε στην ιστοσελίδα εφημερίδας.

Επιπλέον οπτικό υλικό που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 δείχνει έναν αστυνομικό να τον χτυπάει με το γκλομπ του λίγα λεπτά προτού ο συνάδελφός του τον σπρώξει και πέσει στο έδαφος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή