Επικρίσεις για το μποϊκοτάζ της διάσκεψης

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2009 16:48
UPD:16:49
A- A A+

Τις επικρίσεις των συμμετέχοντων στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, δέχθηκαν οι χώρες που προέβησαν σε μποϊκοτάζ.

«Η απόφαση της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας να μη συμμετάσχουν στη διάσκεψη δεν ήταν "ένδειξη δύναμης" για την ΕΕ, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπιντερλέγκερ.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε το έδαφος ελεύθερο για ριζοσπαστικές φωνές ή για εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τη δέσμευσή τους κατά του ρατσισμού», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η Αυστρία συμμετέχει γιατί «αν δεν συμμετέχεις (στη διάσκεψη), δεν μπορείς να λαμβάνεις και μέρος στο διάλογο».

Ανάλογη η αντίδραση και της Ρωσίας, η οποία καταδίκασε τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις άλλες δυτικές χώρες για το μποϊκοτάζ τους. «Προφανώς, δεν είναι όλες οι χώρες έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Gazeta Rossiyskaya ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χώρες που μποϊκοτάρουν τη Διάσκεψη υποχωρούν στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Αυτές οι χώρες αντέδρασαν άμεσα στη Σιωνιστική (του Ισραήλ) και στην Αμερικανική πίεση και στον εκβιασμό των ηγετών τους», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρούμ. Η απουσία των ΗΠΑ ειδικά «είναι αντίθετη με τις εκκλήσεις του προέδρου Ομπάμα για ειρήνη, ασφάλεια και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή