Τον Κύπριο ΥΠΕΞ υποδέχθηκε η Χίλαρι Κλίντον

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 08:54
UPD:09:27

Το Κυπριακό, αλλά και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Κύπριος ομόλογός της Μάρκος Κυπριανού.

A- A A+

Το Κυπριακό, αλλά και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Κύπριος ομόλογός της Μάρκος Κυπριανού.

Υποδεχόμενη τον Κύπριο ομόλογό της η κ. Κλίντον, δήλωσε: "Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχόμαστε εδώ τον υπουργό σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στη διάρκεια της συνόδου ΗΠΑ-ΕΕ στην Πράγα και προφανώς έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Εναν αριθμό θεμάτων που ενδιαφέρουν και είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνησή μας".

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού απάντησε λέγοντας πως είναι προνόμιο που του δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται εδώ με σκοπό να ολοκληρωθεί η συζήτησή τους, η οποία ξεκίνησε πριν από 15 μέρες στη Πράγα.

"Είχα μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είναι, όπως είπα, η δεύτερη συνάντηση μέσα σε 15 μέρες. Συνεχίσαμε από εκεί που σταματήσαμε στην Πράγα. Βεβαίως αναφερθήκαμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με λίγες περισσότερες λεπτομέρειες σε ορισμένα θέματα που δεν προλάβαμε στην Πράγα αλλά αφιερώσαμε και πολύ χρόνο στα διμερή ζητήματα και στη συνεργασία μας σε περιφερειακά θέματα. Θεωρούμε και οι δύο ότι έχουμε κινηθεί σε μια περίοδο πιο στενών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καλύτερης συνεργασίας, καλύτερου συντονισμού, και ακριβώς για αυτό θα διερευνήσουμε και θέματα στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Τώρα πιστεύω ότι έχουμε μπει σε αυτή τη νέα φάση στενότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ και μιας πιο εποικοδομητικής συνεργασίας ομολογουμένως στο παρελθόν είχαν υπάρξει πολλά προβλήματα."

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί τις ΗΠΑ η ήττα που υπέστη το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Αναφερθήκαμε και στα θέματα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα. Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε πως θα επηρεαστεί η θέση, αλλά είναι κάτι το οποίο παρακολουθούν".

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η κ. Κλίντον τον ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ¶γκυρα, ο κ. Κυπριανού σημείωσε: "Με ενημέρωσε ο κ. Φριντ γιατί η κα Κλίντον δεν είχε πάει στην ¶γκυρα τελικά μετά την Πράγα. Με τον Πρόεδρο είχε πάει ο κ. Φριντ και με ενημέρωσαν ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι γνωστές. Υποστηρίζουν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και τη διαδικασία που έχει αρχίσει και η τουρκική κυβέρνηση αυτό που έλεγε δημόσια το επανέλαβε, ότι στηρίζει τη διαδικασία και θα αφήσει τον κ. Ταλάτ να διαπραγματευθεί ελεύθερα. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη".

Φριντ: Αξιος εταίρος η Κύπρος

Για "θετική και εποικοδομητική" συνάντηση μίλησε κατά τη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης ο βοηθός υπ. Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νταν Φριντ. Όπως είπε, η συζήτηση αποτέλεσε συνέχεια όσων εξετάστηκαν στην προηγούμενη συνάντηση των δυο υπουργών πριν από περίπου δυο εβδομάδες στην Πράγα.

«Εκτός του Κυπριακού οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κλίντον και Μάρκος Κυπριανού συζήτησαν τη στενότερη συνεργασία και συντονισμό στις διμερείς σχέσεις. Η Κύπρος παραμένει ένας άξιος εταίρος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων, και θα θέλαμε να βρούμε τρόπους να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία», σημείωσε ο κ. Φριντ.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, η κ.Κλίντον "επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι", ενώ επικαλέστηκε την αναφορά του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ότι "οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να προσφέρουν όλη τη βοήθεια που θα ζητήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς εργάζονται προς μια δίκαια και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία". "Συνεχάρη τους δυο ηγέτες, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τις θαρραλέες προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση των διαπραγματεύσεων, και αναγνώρισε την δέσμευσή τους υπέρ μιας λύσης".

Τέλος, ο αρμόδιος για την Ευρώπη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι η κ. Κλίντον εξέφρασε "την υποστήριξή της προς τις προσπάθειες και των δυο πλευρών να οικοδομήσουν στη δυναμική και να επιτύχουν λύση το συντομότερο δυνατό, που θα απαιτήσει θάρρος από όλες τις πλευρές, και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή