Oμπάμα: «Πιο σημαντική από ποτέ η CIA»

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 11:11
UPD:12:19
REUTERS /JASON REED

A- A A+

Τα γραφεία της CIA επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα άκρως απόρρητα σημειώματα τα οποία δικαιολογούσαν νομικά τη χρήση βασανιστηρίων από την υπηρεσία σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία.

Σε μία κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ότι είχε σκοπό την τόνωση του ηθικού των υπαλλήλων της υπηρεσίας, ο κ. Ομπάμα δήλωσε: «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Θα σας χρειαστώ πιο πολύ από ποτέ… Μην αποθαρρύνεστε από το γεγονός ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει κάποια λάθη».

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι ζήτησε μέσω τηλεοπτικού δικτύου από την υπηρεσία να δημοσιοποιήσει σημειώματα που δείχνουν την «επιτυχία» των σκληρών μεθόδων ανάκρισης, που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Υπάρχουν αναφορές που δείχνουν συγκεκριμένα ότι κερδίσαμε ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας. Ζητώ επισήμως να αποχαρακτηριστούν τώρα», όπως είπε.

Επικαλούμενοι ένα από τα σημειώματα, οι New York Times ανέφεραν ότι η τεχνική του εικονικού πνιγμού χρησιμοποιήθηκε σε δύο υπόπτους της Αλ Κάιντα 266 φορές. ¶λλες τεχνικές που αναφέρονται στα σημειώματα είναι η στέρηση ύπνου επί μία εβδομάδα και ο εξαναγκασμός να μείνουν οι ύποπτοι σε οδυνηρές στάσεις.

Πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη της CIA που χρησιμοποιούσαν την τεχνική του «εικονικού πνιγμού» επί προεδρίας Μπους δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Λίγες ημέρες αφού ο κ. Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, απαγόρευσε την χρήση σκληρών τακτικών ανάκρισης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή