Κ. Καραμανλής: Αμετακίνητη η συμπαράσταση στην Κύπρο

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 18:40
UPD:18:58
A- A A+

Αμετακίνητη παραμένει η συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατάφωρης αδικίας που συνεχίζεται εδώ και 35 χρόνια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει της διήμερης επίσημης επίσκεψής του από αύριο Τετάρτη στη Μεγαλόνησο, ο κ. Καραμανλής έδωσε επίσης της διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης.

Η λύση, τόνισε, θα πρέπει να είναι καθαρά κυπριακή υπόθεση και θα πρέπει να είναι στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Δυστυχώς, τονίζει ο κ. Καραμανλής, «η άλλη πλευρά και η Τουρκία ως δύναμη κατοχής έχει ιδιαίτερο ρόλο, τηρεί αδιάλλακτη στάση σε κρίσιμα θέματα με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

- Είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Κύπρο μετά την εκλογή του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, πιστεύετε ότι σήμερα, ύστερα από επτά μήνες συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού;

- Προσβλέπω στην επίσκεψη αυτή και στις συναντήσεις και συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την πίστη και την προσήλωσή μας στην κοινή προσπάθεια για να δοθεί, επιτέλους, τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής, με λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να εκφραστεί με τον πιο κατηγορηματικό, τον πιο σαφή τρόπο, η αμετακίνητη συμπαράσταση και αρωγή της Ελλάδας στον αγώνα για την αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας τριάντα πέντε χρόνων. Ολοι ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, η διαπραγμάτευση δύσκολη. Εχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, όμως, παραμένουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις. Δυστυχώς, η άλλη πλευρά, και η Τουρκία ως δύναμη κατοχής έχει ιδιαίτερο ρόλο, τηρεί αδιάλλακτη στάση σε κρίσιμα θέματα με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Σε κάθε περίπτωση, συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου Χριστόφια ότι, παρά τις δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν, χωρίς την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

- Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναμένεται να αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας μετά και τις διατυπωθείσες θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που τάσσονται υπέρ μιας ειδικής σχέσης με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

- Το στοίχημα των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών μπορεί να το κερδίσει ή να το χάσει μόνον η ίδια η Τουρκία. Στο δίλημμα "ειδική σχέση ή πλήρης ένταξη" που κατά καιρούς εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο και πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες, οριστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η Τουρκία. Με πράξεις. Οχι με διακηρύξεις και προθέσεις. Πράγματι λοιπόν το 2009 είναι μια σημαντική χρονιά για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε στην ορθότητα της στρατηγικής μας "πλήρης προσαρμογή για πλήρη ένταξη", γιατί μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία θα πρέπει να έχει τη θέση της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ένταξη στην Ενωση είναι ταυτόχρονα όραμα και κίνητρο. Δεν είναι όμως μια πορεία χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς προαπαιτούμενα. Μόνον η πλήρης εκπλήρωσή τους, "ξεκλειδώνει" την πόρτα της ένταξης, επιτρέπει την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό η Τουρκία, μεταξύ άλλων, οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση. Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν.

- Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατά πόσο πιστεύετε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωσή τους;

- Η Ελλάδα εδώ και χρόνια ακολουθεί μια πολιτική, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχοντας την πεποίθηση ότι με τις κινήσεις αυτές δεν θα καλυτερεύσει μόνο το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά θα ωφεληθούν και άλλα κράτη και θα υπάρξει σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή που ζούμε. Η ολοκλήρωση της πορείας αυτής θα επέλθει όταν υπάρξουν απτές αποδείξεις για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Βεβαίως η συνέχιση και η ένταση των απαράδεκτων προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι βήματα μπροστά. Το αντίθετο. Οσο για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, στη γειτονική χώρα, δεν έχω παρά να πω ότι οι παραινέσεις του προς την Αγκυρα προκειμένου αυτή να επιτύχει τον ευρωπαϊκό της στόχο, συνιστούν παραινέσεις προσαρμογής της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές επιταγές, πράγμα που θα αποβεί προς όφελος των κρατών-μελών της Ενωσης και πρωτίστως της Ελλάδας, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε χαράξει με πίστη στην ορθότητα των επιλογών μας και αποφασιστικότητα στους χειρισμούς μας. Η στρατηγική μας είναι σταθερή και προς όφελος των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των δικαίων μας από τα οποία δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

- Ενόψει της επίσκεψής σας στην Κύπρο, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε μεταφέρετε στον κυπριακό λαό;

- Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδράμουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις. Σταθερή πολιτική μας είναι ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρά κυπριακή υπόθεση. Στόχος μας παραμένει η επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή