Ανοικτό το ενδεχόμενο διώξεων για ανακρίσεις της CIA

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 21:32
UPD:21:54
A- A A+

Ανοιχτό άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων κατά των συντακτών των νομικών επιχειρημάτων που δικαιολόγησαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μπους τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA κατά των υπόπτων για την τρομοκρατία.

Μιλώντας με την ευκαιρία της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα έκανε τη διάκριση ανάμεσα στους πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών που είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις μεθόδους για να αποσπάσουν ομολογίες από υπόπτους για τρομοκρατία, και εκείνους που προσέφεραν τα νομικά επιχειρήματα για την χρήση των μεθόδων αυτών. Ο ίδιος επανέλαβε, ότι κατά την αποψή του, θα ήταν "ανάρμοστο" να ασκηθούν διώξεις κατά των πρακτόρων αυτών.

Όμως, «σε ό,τι αφορά αυτούς που διατύπωσαν τις νομικές αποφάσεις, θα έλεγα ότι η απόφαση είναι περισσότερο της αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε ένα πλαίσιο που προσδιορίζεται από διάφορους νόμους, και δεν θα ήθελα να αποφανθώ εκ των προτέρων» σημείωσε. Επανέλαβε επίσης την επιφυλακτικότητά του στην άσκηση διώξεων, δηλώνοντας ότι «γενικά, πρέπει να κοιτάμε μπροστά, και όχι προς τα πίσω».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή