Ανησυχούν για την επιρροή του Ιράν στην περιοχή

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 21:27
UPD:23/04/2009 13:20

A- A A+

Τις εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αραβικά κράτη, που φοβούνται ότι η Τεχεράνη εδραιώνει τη δύναμή της στη Μέση Ανατολή κι ότι θα βγει ενισχυμένη από τη νέα αμερικανική πολιτική, που εμφανίζεται να επιζητεί το διάλογο.

Αραβες αξιωματούχοι έχουν πει στην Ουάσινγκτον ότι η επιρροή του Ιράν στην περιοχή τους ανησυχεί εξίσου με το πυρηνικό του πρόγραμμα, την αναστολή του οποίου αποκλείει και ο βασικός αντίπαλος του προέδρου Αχμαντινεζάντ (στη φωτογραφία), Μιρ-Χοσεϊν Μουσαβί (υποστηρίζεται από τον μεταρρυθμιστή πρώην πρωθυπουργό Μοχάμαντ Χαταμί) που πάντως είναι έτοιμος να δώσει εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι δηλώσεις του Μουσαβί στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δείχνουν ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την απόφαση του Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αλλωστε, η εξωτερική του πολιτική βρίσκεται στα χέρια του αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Σύμβουλοι του Μουσαβί λένε ότι ο 69χρονος υποψήφιος δεν θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, αλλά θα ακολουθήσει μια διαλλακτικότερη γραμμή σε σχέση μ' εκείνη του σημερινού προέδρου.

Οταν ένα πρώην μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε στις αρχές του χρόνου ότι το Μπαχρέιν αποτελεί από ιστορική άποψη μέρος του Ιράν, τα κρατικά αραβικά μέσα καταλήφθηκαν από αντι-ιρανική υστερία. Το Ιράν απολογήθηκε για τις δηλώσεις εκείνες, αλλά το Μαρόκο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στις ιρανικές επιχειρήσεις.

Πίσω από αυτή την ένταση υπάρχει μια λογική. Η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις εξτρεμιστικές οργανώσεις της περιοχής και η επιρροή στο Ιράκ, που έχει μεταβάλει τις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Παρά ταύτα, η αραβική παράνοια έχει οξυνθεί, κι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την αμερικανική κυβέρνηση. Πολλά αραβικά καθεστώτα ενδεχομένως να θεωρούν ότι αποκομίζουν κέρδη καλλιεργώντας αντι-ιρανικά αισθήματα στην κοινή τους γνώμη. Δεν μπορούν να αγνοήσουν όμως ότι οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα υπήρχαν και χωρίς το Ιράν, στο βαθμό που συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή