ΟΗΕ: Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη Σρι Λάνκα

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 07:44
A- A A+

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Σρι Λάνκα εξέφρασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την ανθρωπιστική της διάσταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράσαμε τη βαθιά ανησυχία μας για την ανθρωπιστική κατάσταση.... και τη δεινή κατάσταση των αμάχων στην εμπόλεμη περιοχή", δήλωσε ο πρεσβευτής του Μεξικού στα Ηνωμένα Έθνη Κλάουντε Χέλερ στους δημοσιογράφους μετά από άτυπη συνεδρίαση του ΣΑ για τη Σρι Λάνκα.

Συνοψίζοντας την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο "καταδίκασε με έντονο τρόπο" τη χρήση αμάχων ως "ανθρώπινων ασπίδων" από τους αντάρτες των LTTE, σε μια λωρίδα γης 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Διπλωμάτες χωρών-μελών του Συμβουλίου είπαν ότι η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αντιτάχθηκαν στην πρόταση επίσημης συνεδρίασης του ΣΑ για τον πόλεμο στη Σρι Λάνκα, τασσόμενες υπέρ της θέσης ότι αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της χώρας αυτής.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, που το Συμβούλιο δεν αποφάσισε τη λήψη μέτρων, πέραν του ότι συμφώνησε ο Χέλερ, ο οποίος ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ, να μιλήσει στους δημοσιογράφους για το ζήτημα.

Οι χώρες-μέλη του ΣΑ συμφώνησαν ότι οι Τίγρεις οφείλουν να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να συμβάλλει στην εκκένωση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, τονίζοντας ότι δεν δίνει επαρκή βοήθεια σε όλους τους αμάχους που καταφέρνουν να εγκαταλείπουν τις περιοχές των ανταρτών. Η Ράις εκτίμησε ότι τόσο οι αντάρτες όσο και η κυβέρνηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

"Το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές πυροβολούν αμάχους που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη αποτελεί κατάφωρη ένδειξη της καταφανούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου", είπε η Ράις.

Η Κάθριν Μπραγκ, ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη λάβει την άδεια να εισέλθουν στην εμπόλεμη ζώνη για να παρακολουθήσουν τον έλεγχο που κάνουν οι αρχές στους αμάχους που καταφέρνουν να βγουν από αυτήν και συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα από το στρατό. Η Μπραγκ κάλεσε την κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλα τα στελέχη του Οργανισμού που κρατούνται σε στρατόπεδα για εκτοπισμένους.

Αντίθετα, ο πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις έχουν πρόσβαση στην εμπόλεμη ζώνη και την διαδικασία ελέγχου, η οποία πάντως παραδέχθηκε ότι "διαρκεί πολύ".

Οι αντάρτες κατηγορούν τις αρχές ότι "σφαγίασαν" εκατοντάδες αμάχους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή