Ινδία: Αρχισε η δεύτερη φάση των εκλογών

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 08:56
REUTERS/UTPAL BARUAH

A- A A+

Στη δεύτερη και πιο μακρά τους φάση εισήλθαν σήμερα Πέμπτη οι εκλογές στην Ινδία με περίπου 200 εκατ. εκλογείς να προσέρχονται ήδη στις κάλπες εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή επιθέσεων από μαοϊκούς αντάρτες.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα σε 141 εκλογικές περιφέρειες σε 12 ομόσπονδα κρατίδια από τις 07:00 τοπική ώρα [03:00 ώρα Ελλάδας] για τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται σε πέντε φάσεις.

Περίπου 195 εκατ. από τα συνολικά 714 εκατ. των Ινδών πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου αναμένεται να λάβουν μέρος στη σημερινή διαδικασία, την οποία θα επιβλέψουν 1 εκατ. αξιωματούχοι.

Η πρώτη φάση των εκλογών, σε 124 εκλογικές περιφέρειες, πριν από μια εβδομάδα, αμαυρώθηκε από τις αιματηρές επιθέσεις Μαοϊκών ανταρτών σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αστυνομικών, στρατιωτικών, εκλογικών αντιπροσώπων και πολιτών σκοτώθηκαν στα επεισόδια, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι απήχθησαν.

Οι μαοϊκοί αντάρτες που είχαν καλέσει σε αποχή από την ψηφοφορία προχώρησαν σε σωρεία επιθέσεων χθες Τετάρτη --καταλαμβάνοντας ένα τραίνο, ανατινάζοντας κτίρια, πυρπολώντας οχήματα και πυροδοτώντας νάρκες.

Ισλαμιστές εξτρεμιστές στο υπό Ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ κάλεσαν επίσης τους πολίτες να μην ψηφίσουν και απείλησαν να προβούν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας για να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών.

Χιλιάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης στα εκλογικά τμήματα όπου διεξάγεται η ψηφοφορία σήμερα Πέμπτη, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται στη λεγόμενη "ζώνη των μαοϊκών".

"Έχουμε λάβει τα προσήκοντα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές που πλήττονται από τους Μαοϊκούς. Οι εκλογές θα γίνουν στα εκλογικά τμήματα αυτά από τις 07:00 έως τις 15:00", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Τζ. Π. Πρακάς, σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στα κρατίδια ¶ντρα Πραντές, ¶σαμ, Μπιχάρ, Γκόα, Τζαμού και Κασμίρ, Καρνατάκα, Μάντια Πραντές, Μαχαράστρα, Ορίσα, Τριπούρα, Ούταρ Πραντές και Τζαρκάντ. Συμμετέχουν 2.041 υποψήφιοι, περιλαμβανομένων 121 γυναικών. Στην διαδικασία χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μηχανήματα και κατάλογοι με φωτογραφίες των ψηφοφόρων.

Ακόμη, διεξάγονται εκλογές στο κρατιδιακό επίπεδο σε ¶ντρα Πραντές και Ορίσα.

Η τρίτη φάση των εκλογών προγραμματίζεται για την 30ή Απριλίου, η τέταρτη για την 7η Μαΐου και η Πέμπτη για την 13η Μαΐου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά την 16η Μαΐου.

Βασικοί αντίπαλοι στις εκλογές είναι η Ενωμένη Προοδευτική Συμμαχία (UPA) υπό το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι και η νέα βουλή θα είναι κατακερματισμένη χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για κανένα κόμμα και το συνεπακόλουθο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή