Στην Κυπριακή Βουλή σήμερα ο Πρωθυπουργός

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 09:53
UPD:10:24
A- A A+

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα προσφωνήσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και θα καταθέσει στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι 13 αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α του 1955-59, εκ των οποίων εννέα εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού από τους Βρετανούς στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί χωριστά με τους ηγέτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου αντίστοιχα και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το μεσημέρι, ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου, παραθέτει δεξίωση προς τιμή του Πρωθυπουργού.

Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος αύριο θα γιορτάσει την 90η επέτειο των γενεθλίων του.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και η σύζυγος του Νατάσα θα μεταβούν για ιδιωτικό δείπνο στην εξοχική κατοικία του προέδρου Χριστόφια στο Κελλάκι Λεμεσού.

«Οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις και επιδιαιτησίες τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, πώς και με ποιους όρους θα ζήσουν μαζί», τόνισε ο κ.Καραμανλής, στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να συμπεριφερθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της. Δυστυχώς, προς το παρόν, τα δείγματα γραφής της δεν είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε για τη στάση της γείτονος.

«Δυστυχώς -συνέχισε- και το τονίζω με μεγάλη θλίψη αυτό, δεν θα μπορέσω ούτε αυτή τη φορά να επισκεφθώ τμήμα της Κύπρου, λόγω της συνεχιζόμενης εκεί παρουσίας του κατοχικού στρατού. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποτελεί μία διαρκή και κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκία: «Η Ελλάδα έχει στηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να συναινέσουμε σε αυτήν, εάν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό και εάν δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναχωρήσει από την Κύπρο γύρω στις 10.00 το βράδυ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή