«Παρωχημένη και διχαστική η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο»

Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 11:12
UPD:19:06

A- A A+

Η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο παραμένει «παρωχημένη, διχαστική και απειλητική», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε λύση μόνο όταν η ¶γκυρα ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι μια δύσβατη πορεία με επώδυνους συμβιβασμούς και πολλές στο παρελθόν απογοητεύσεις» και υπογράμμισε ότι η ¶γκυρα «οφείλει να εξομαλύνει τις διμερείς τις σχέσεις με τη Λευκωσία».

«Παρά τις διαφορές των δύο κοινοτήτων η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία [...] μέχρι να βρεθεί λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια λύση που «δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων».

Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους βουλευτές ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας: «Θα παραμείνει στο πλευρό σας, σταθερός σύμμαχος, αρωγός, συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού».

«Τις χώρες μας συνδέει ένα κοινό μέλλον, μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκλησή του», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Θερμά ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή σας. Αισθάνομαι ειλικρινά μεγάλη συγκίνηση που έχω, για δεύτερη φορά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, την ευκαιρία και την τιμή να απευθυνθώ από αυτό εδώ το βήμα, στην πολιτική ηγεσία τους εκπροσώπους του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά και από το βήμα αυτό, να επαναλάβω ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η κυβέρνησή μου εξ’ αρχής στήριξε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση συμφωνημένης, με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες σας, λύσης του Κυπριακού. Από την επίλυσή του εξαρτάται και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός των κυβερνήσεών μας αποτελούν εγγύηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας και αποφασιστικό παράγοντα για την ευόδωση των προσπαθειών μας για τη συνολική επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό.

Ζητούμενο των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων, βασική προϋπόθεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος είναι η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή της, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσπάθεια να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης είναι αλληλένδετη με τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους. Διότι, βεβαίως, λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Είναι ώρα να αντιληφθεί η ¶γκυρα ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παράμετροι μεγάλης σημασίας, καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού. Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις που αντιβαίνουν προς τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περί δύο χωριστών «λαών» και «ιδρυτικών κρατών», είναι απαράδεκτη και μάταιη.

Και αυτό γιατί:

- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και όλες τις παράνομες τουρκικές αποσχιστικές ενέργειες και καλεί όλα τα κράτη μέλη του να μην το αναγνωρίσουν ή διευκολύνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

- Πιέσεις και μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μέσω της λεγόμενης «παρθενογέννεσης» συνομοσπονδιακού μορφώματος, δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.

- Η Κύπρος εντάχθηκε ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη Προχώρησης υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της, μετά από συμφωνία επίλυσης.

- Η ¶γκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Οι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δικοινοτικές συνομιλίες είναι μια δύσβατη πορεία, που διανύετε εδώ και δεκαετίες, με επώδυνους συμβιβασμούς και πολλές, στο παρελθόν, απογοητεύσεις. Η μέθοδος των δικοινοτικών συνομιλιών είναι η μέθοδος που συνιστούν, από το Νοέμβριο του 1974, τα Ηνωμένα Έθνη και εκείνη που η κυπριακή ηγεσία, από κοινού με την Ελλάδα, επέλεξαν τότε και έκτοτε, ως την πλέον ενδεδειγμένη, αποκλείοντας άλλες, όπως ήταν η τετραμερής διαπραγμάτευση, καθώς και διάφορες μορφές διαμεσολάβησης τρίτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνησή μου, όπως εξάλλου και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, χαιρέτισαν την έναρξη της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα και επιτυχία των πρωτοβουλιών του Προέδρου Χριστόφια. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, πιστεύω ότι, παρά τις σοβαρές διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους. Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μια δική τους λύση, στο πλαίσιο βέβαια των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τώρα κράτος- μέλος. Λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, να διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, που δεν θα χρειάζεται παρωχημένα και ξένα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματα εγγυήσεων ή παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Λύση κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας, που δεν θα είναι εστία τριβών, εντάσεων και δυσλειτουργιών, αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο όταν η ¶γκυρα επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την ενθαρρύνει να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά την ρητορική της υποστήριξη στην διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο, παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα ήθελα, τελειώνοντας, να σας διαβεβαιώσω ότι σύσσωμη η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό σας, σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Γιατί, βεβαίως, τις χώρες μας συνδέει μια κοινή ιστορία χιλιετηρίδων και ένα μέλλον κοινό. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και την κάθε πρόκλησή του.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Προσφώνηση προέδρου Κυπριακής Βουλής

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσφωνώντας στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, ειδικά την περίοδο αυτή, καταμαρτυρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών ενόψει των επικείμενων διαδικασιών και διεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε ζητήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη στο ευρύτερο διεθνές πεδίο.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τη στρατηγική και την τακτική τους, ώστε να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαιά τους και για να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα».

Γνωρίζουμε, συνέχισε ο κύριος Καρογιάν, πως ο δρόμος για τη λύση δεν είναι εύκολος και επίσης γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη λύση είναι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, είπε, το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της ¶γκυρας και «γι' αυτό θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της για όσο καιρό εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το 2009 είναι κρίσιμο έτος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γι' αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική.

Φόρος τιμής στους πεσόντες της τουρκικής εισβολής και της ΕΟΚΑ

Φόρο τιμής στους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο απέτισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου απότισε φόρο τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ του '55-59. Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ενώ σε σύντομη τελετή, του απενεμήθη χρυσό μετάλλιο από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59.

"Με βαθύτατο σεβασμό και δέος αποτίω φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας, κατά της αποικιοκρατίας. Η μνήμη του θανάτου των ηρώων, μας δίνει όραμα, πίστη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Τους το οφείλουμε", έγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών.

naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή