Προσφώνηση προέδρου της Κυπριακής Βουλής προς τον Κ. Καραμανλή

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 12:19
UPD:12:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

A- A A+

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσφωνώντας στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, ειδικά την περίοδο αυτή, καταμαρτυρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών ενόψει των επικείμενων διαδικασιών και διεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε ζητήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη στο ευρύτερο διεθνές πεδίο.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τη στρατηγική και την τακτική τους, ώστε να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαιά τους και για να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα».

Γνωρίζουμε, συνέχισε ο κύριος Καρογιάν, πως ο δρόμος για τη λύση δεν είναι εύκολος και επίσης γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη λύση είναι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, είπε, το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της ¶γκυρας και «γι' αυτό θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της για όσο καιρό εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το 2009 είναι κρίσιμο έτος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γι' αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή