Η Ράις ενέκρινε εικονικούς πνιγμούς το 2002

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 13:43
UPD:13:46
EPA/MANNIE GARCIA/POOL

A- A A+

Η πρακτική των εικονικών πνιγμών που χρησιμοποιούσε η CIA στην ανάκριση υπόπτων της Αλ Κάιντα είχε εγκριθεί από την Κοντολίζα Ράις από το 2002, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η κ. Ράις, τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, είχαν ενημερωθεί σχετικά με τις «εναλλακτικές μεθόδους ανάκρισης, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού πνιγμού» το Μάιο του 2002.

Η CIA επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους αυτές για να ανακρίνει τον Αμπού Ζουμπαϊντάχ, που ήταν ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με την Washington Post, η κ. Ράις συμβούλευσε τον τότε επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ να προχωρήσει η υπηρεσία «με την προτεινόμενη ανάκριση», εφόσον υπήρχε και η έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με εσωτερικά σημειώματα της CIA που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, ο Ζουμπαϊντάχ υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό 86 φορές και ο αυτοαποκαλούμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ 183 φορές.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή