Πακιστάν: Αποσύρονται από την επαρχία Μπουνέρ οι Ταλιμπάν

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 10:33
UPD:12:16
A- A A+

Αρχηγός των Πακιστανών Ταλιμπάν διέταξε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την περιοχή του Μπουνέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του, έπειτα από τον συναγερμό που προκάλεσε στην Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ η προέλασή των δυνάμεών τους προς την πακιστανική πρωτεύουσα.

«Ο διοικητής μας διέταξε την άμεση αποχώρηση των Ταλιμπάν από το Μπουνέρ», δήλωσε ο Μούσλιμ Χαν.

Ο Χαν ανήκει στην πτέρυγα των Ταλιμπάν που διοικείται από τον Φαζλουλάχ, το αρχηγείο του οποίου βρίσκεται στην κοιλάδα Σουάτ, όπου η πακιστανική κυβέρνηση αποδέχθηκε την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου με αντάλλαγμα τον τερματισμό της βίας.

Σύμφωνα με τον Χαν, υπάρχουν περίπου 100 μαχητές στο Μπουνέρ, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100χλμ από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολιτική της πακιστανικής κυβέρνησης στο Σουάτ σημαίνει ότι παραχωρείται η εξουσία στους Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για «υπαρξιακή απειλή» για το ίδιο το κράτος του Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι δήλωσε νωρίτερα ότι ο στρατός της χώρας είναι σε θέση να σταματήσει τους Ταλιμπάν και τα πυρηνικά της χώρας είναι ασφαλή. «Η άμυνα της χώρας είναι σε ασφαλή χέρια. Το πυρηνικό μας πρόγραμμα είναι ασφαλές», όπως είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, CNN, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή