Β. Κορέα: Σε δίκη οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 10:56
UPD:11:15
REUTERS

A- A A+

Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν πριν από ένα μήνα στα σύνορα της Βόρειας Κορέας με την Κίνα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

«Οι αρμόδιες βορειοκορεατικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν την ανάκριση των Αμερικανίδων δημοσιογράφων. Αποφάσισαν επισήμως να τις προσαγάγουν στη δικαιοσύνη, εξαιτίας των εγκλημάτων τους», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων KCNA. Οι ακριβείς κατηγορίες ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Η Αμερικανο-κορεάτισα Γιούνα Λι και η Κινεζο-αμερικανίδα Λόρα Λινγκ, οι οποίες εργάζονται για το τηλεοπτικό δίκτυο Current TV της Καλιφόρνιας, συνελήφθησαν στις 17 Μαρτίου για παράνομη, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, είσοδο στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούσαν έρευνα για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη Β. Κορέα.

«Εάν κριθούν ένοχες για εχθρικές ενέργειες , οι κατηγορούμενες θα καταδικασθούν σε κάθειρξη πέντε ετών και σε καταναγκαστική εργασία», δήλωσε ο Μπάεκ Σεούνγκ-ζου, ερευνητής στο κορεατικό Ινστιτούτο Αμυνας. «Προσάγοντάς τις σε δίκη, η Βόρεια Κορέα ασκεί πίεση στην Ουάσινγκτον για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Μετά την καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στις 5 Απριλίου, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, τη διακοπή της συνεργασίας της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας και την επαναδραστηριοποίηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

«Η Πιονγκγιάνγκ θα χρησιμοποιήσει τις δύο δημοσιογράφους ως μέσο πίεσης προς την Ουάσινγκτον ώστε να αρχίσει απευθείας συνομιλίες», θεωρεί ο αναλυτής Πάικ Χα-σουν, του Ινστιτούτου Σετζόνγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή