Δ. Λινός: Υπάρχει ακόμη τρόπος να φθάσει η δικογραφία στη Βουλή

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 12:42
A- A A+

Η δικογραφία για τη Μονή Βατοπεδίου μπορεί να φθάσει στη Βουλή, διότι στη συνέχεια την υπόθεση θα αναλάβει ο τακτικός ανακριτής, δήλωσε στο ρ/σ Real FM ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ακόμη τρόπος να φθάσει η δικογραφία στη Βουλή.

«Ο τακτικός ανακριτής», συνέχισε ο κ. Λινός, «ξαναεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, μπορεί να το στείλει αυτός απευθείας στη Βουλή κι όχι δια του εισαγγελέως. Διότι και η εγκύκλιος η δική μου απευθύνεται μόνο στους εισαγγελικούς λειτουργούς, για τους οποίους και μόνο υπάρχει ιεραρχική εξάρτηση, δηλαδή ο ανώτερος καλύπτει τις ενέργειες του κατωτέρου».

«Εξέδωσα αυτή την εγκύκλιο», δήλωσε ο κ. Λινός, «στην οποία ερμηνεύω το άρθρο 86, και λέω ότι, όταν ο δικαστής, ο εισαγγελέας, οποιοσδήποτε ενεργεί ανακριτικές πράξεις δεν μπορεί να συνεχίσει αν προσκρούσει στο όνομα υπουργού και πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή και στη συνέχεια μεταφέρω ακριβώς τη διάταξη του άρθρου 83 παράγραφος 1 του κανονισμού που λέει ότι αυτή η διαβίβαση γίνεται δια του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μετ’ έλεγχον».

O πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός.

«Επί τρία χρόνια που ασκούσα τα καθήκοντά μου, εγώ τελικώς διαβίβασα όλες τις σχετικές αιτήσεις και αναφορές στη Βουλή, ακόμα και αυτές που αφορούσαν ασήμαντα θέματα. Και το μετ’έλεγχον ερμηνεύτηκε και εφαρμόστηκε στην πράξη “μετά από τυπικό έλεγχο”. Δηλαδή, τι κοιτάει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Αναφέρονται ονόματα υπουργών, αναφέρονται αξιόποινες πράξεις, αναφέρονται έστω και στοιχειωδώς πραγματικά περιστατικά; Διότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι αρμόδιος να κρίνει αν προκύπτουν ή όχι στοιχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Λινό, «στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνη αρμόδια να κρίνει αν συντρέχουν στοιχεία για την ενοχή ή όχι υπουργών είναι η Βουλή... Το Σύνταγμα έτσι λέει, ότι πρέπει να το διαβιβάσει στη Βουλή. Στο διάστημα της τριετούς θητείας μου έχω διαβιβάσει δεκάδες και μερικές αφορούν και νυν υπουργούς. Ε, δεν κινήθηκε τίποτα εναντίον τους».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει ο εισαγγελέας να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, ακόμη κι αν θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι τα ίδια που εξετάστηκαν από την εξεταστική, ο κ. Λινός απάντησε τα εξής: «Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι και πάλι...το έργο του εισαγγελέα είναι απλώς διαβιβαστικό και δεν είναι ουσιαστικό».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δήλωση Σανιδά περί παραπλανηθέντων υπουργών, ο κ. Λινός απάντησε τα εξής: «Αυτό των περί παραπλανηθέντων υπουργών, κατά τη γνώμη μου, δεν είχε θέση στην παραγγελία του για προκαταρκτική εξέταση, διότι κατά κάποιον τρόπο έτσι την προκατέλαβε και απεφάνθη για θέμα το οποίο είναι αρμόδιος. Εγώ πιστεύω καλόπιστα το έκανε ο κ. Σανιδάς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή