Ταϊλάνδη: Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 12:56
REUTERS /SUKREE SUKPLANG

A- A A+

Εντολή για τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάκγης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπισίτ Βετζαζίβα και ζήτησε να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την έξοδο της χώρας από την μακρόχρονη πολιτική κρίση.

«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η ζωή στην Ταϊλάνδη επιστρέφει στην ομαλότητα», δήλωσε ο Βετζατζίβα στον Τύπο.

Η απειλή που δέχτηκε η τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στην απόφαση του πρωθυπουργού για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nation», μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πριν από 12 ημέρες, για να κατασταλούν οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι κρατήσεις στις πτήσεις των Διεθνών Ταϊλανδικών Αερογραμμών, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, κυρίως από τις άλλες ασιατικές χώρες, μειώθηκαν κατά 20%.

Ηταν οι χειρότερες εκδηλώσεις βίας των τελευταίων 16 ετών και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Οι ταραχές επέφεραν επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Οι υποστηρικτές του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, έδωσαν τέλος στις διαδηλώσεις στους δρόμους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κινήθηκαν για την αποκατάσταση της τάξης, αλλά κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε βίαια καταστολή εναντίον τους.

Τρεις ηγέτες του κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων», όπως είναι γνωστοί οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού γιατί φορούν κόκκινα πουκάμισα, συνελήφθησαν, ενώ πολλοί άλλοι καταζητούνται.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επηρέασε σοβαρά την καθημερινότητα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Μπανγκόκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή