Ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων σε ΗΠΑ - Μεξικό

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 17:02
UPD:17:04
A- A A+

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα γρίπης σε ΗΠΑ και Μεξικό, όπου 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, σήμερα υπάρχουν 800 ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων με 60 θανάτους στην περιοχή του Μεξικού, ενώ επτά κρούσματα της γρίπης των χοίρων, που όμως θεραπεύτηκαν, έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι ο ιός αυτός είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους.

«Είναι σαφές ότι ανησυχούμε πολύ. Δημιουργήσαμε επιχειρησιακά κέντρα επείγουσας ανάγκης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ντέιβ Ντέγκλ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας διεξάγουν έρευνα για τα στελέχη του ιού και αναμένεται να λάβουν δείγματα που προέρχονται από το Μεξικό, τα οποία θα αναλυθούν σε εργαστήριο της Ατλάντα, στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Στο Μεξικό οι ασθενείς είναι κυρίως νεαροί ενήλικες που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από γνωστές ασθένειες. Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία αλλά δεν ακόμη δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες. Σήμερα η μεξικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία του Μεξικού, στα κεντρικά της χώρας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα νέο ιό της γρίπης, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον επιβεβαιωμένο ιό της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ.

Η ανησυχία αξιωματούχων του ΠΟΥ αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών.

Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή