Εκκληση Κλίντον για ενότητα στο Ιράκ

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009 19:20
REUTERS/HADI MIZBAN

A- A A+

Έκκληση προς τους Ιρακινούς να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις τους απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά τη Βαγδάτη. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι η χώρα της θα παράσχει στους Ιρακινούς όλα τα μέσα για την ασφάλειά τους.

Σημειώνεται ότι ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τις τελευταίες μέρες έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για επανάληψη της θρησκευτικής βίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ, πολύ σκληρά για να σας δώσουμε τα εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να έχετε μια ασφαλή χώρα», δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ. «Θα συνεργαστούμε στενά με την ιρακινή κυβέρνηση και με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων μας», διαβεβαίωσε.

Η Κλίντον, η οποία έφτασε στη Βαγδάτη μια ημέρα αφότου δύο γυναίκες καμικάζι ανατινάχθηκαν έξω από ένα σιιτικό τέμενος στη Βαγδάτη σκοτώνοντας 60 ανθρώπους, κάλεσε τους Ιρακινούς να είναι ενωμένοι. «Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από την ενότητα του Ιράκ», δήλωσε.

Η Κλίντον συναντήθηκε με τον στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, τον αρχηγό της πολευθνούς δύναμης.

Πιέσεις σε Β. Κορέα

Η αμερικανίδα υπουργός άσκησε επίσης πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για τερματισμό των πυρηνικών δραστηριότητων της Πιονγκγιάνγκ.

«Συνεχίζουμε μαζί με τους εταίρους μας στις εξαμερείς συνομιλίες να ασκούμε πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε», δήλωσε η Κλίντον από τη Βαγδάτη.

«Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάληψη ευθυνών για την αποπυρηνικοποίηση της (κορεατικής) χερσονήσου», τόνισε.

Επίσης, χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη δήλωση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στην οποία ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν τόνιζε την ευθύνη των ΗΠΑ για το κύμα των σφοδρών βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή